Haradinaj neće učestvovati na samitu u Pragu

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj neće učestvovati na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu u četvrtak zbog, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, obaveza koje ima na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Sa druge strane, prištinski mediji su preneli da je povod za takvu odluku kosovskog premijera izjava češkog predsednika Miloša Zemana da voli Srbe, a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da pred institucijama Češka pokrene pitanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, Zeman je ponovio stav o mogućem preispitivanju češkog stava o Kosovu, rekavši da će na skorom savetovanju o češkom Ustavu postaviti pitanje da li je moguće da Češka povuče priznanje Kosova.

Na njegovu izjavu u Beogradu je na tviteru reagovao ministar spoljnih poslova Češke, Tomaš Petriček koji je naveo kako Prag neće promeniti odnos prema nezavisnosti Kosova.

"Vlada Češke koja je dogovorna za spoljnu politiku nije promenila stav prema Kosovu ili o nekoj državi Zapadnog Balkana. Mi ćemo nastaviti da podržavamo dijalog Srbije i Kosova i njihov put ka Evropskoj uniji", napisao je češki šef diplomatije.

Pacoli: Izjava češkog ministra potvrdila snažnu podršku Kosovu

Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova u ostavci Bedžet Pacoli je izjavio da je Češka kroz izjavu njenog ministra inostranih poslova "potvrdila snažnu podršku za Kosovo kao nezavisne i suverene države i njeno učlanjenje u EU, NATO i međunarodne organizacije".

"Naše prijateljstvo i partnerstvo je jako kao kamen. Pozivam sve da ne upadnu u zamku Beograda koji širi vesti koje nemaju nikakve veze sa realnošću. Nema nikakvog povlačenja priznanja Kosova već samo put napred da Kosovo postane ravnopravni deo medjunarodne zajednice. Zahvalan sam kolegi Petriceku za njegovu i podršku češkog naroda i Republike Češke", napisao je Pacoli na Fejsbuku.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane