Vesti
Politika

Haradinaj: Namerno se odlaže primena zakona o platama

Odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj veruje da se primena zakona o platama u javnom sektoru namerno odlaže.
Haradinaj: Namerno se odlaže primena zakona o platama
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

“Mi verujemo institucijama, Ombudsmanu i svima ali mislim da je namerno ovo odugovlačenje“, rekao je Haradinaj na knferenciji za novinare, piše Gazeta Ekspres, prenosi Kossev.

Haradinaj smatra da primena zakona može početi, te da bi ukoliko postoje žalbe određenih strana, on mogao biti izmenjen.

“Ako postoje nedostaci u ovom zakonu, on se može izmeniti kao i bilo koji drugi zakon na Kosovu, ne postoji zakon koji se ne može menjati, pa čak i ustav se menja ako ima dve trećine saglasnosti”, rekao je on i naglasio da je odlaganje primene zakona neprihvatljivo.

Na pitanje novinara ko to odlaže primenu zakona o platama, Haradinaj je rekao da ne razume šta se dešava ali da primena zakona treba da počne a ukoliko neko smatra da je oštećen, može da traži izmenu.

“Znamo da medicinski tehničari nisu zadovoljni, ali postoji mogućnost amandmana, ali da se zaustavi zakon da lekar, nastavnik i drugi ne dobiju platu sa povećanjem je neshvatljivo“, rekao je Haradinaj.

Novi zakon o platama usvojen je u februaru ove godine i stupio je na snagu decembra i prema njemu oko 70 odsto zaposlenih u javnom sektoru od decembra treba da primaju povećane plate.

Ombudsman je Ustavnom sudu uputio Zakon o platama u javnom sektoru radi ocene njegove usklađenosti sa Ustavom.Ostale vesti

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
  • 17.06.2021
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
  • 17.06.2021
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
  • 17.06.2021
Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga "Gebelsom i Geringom". "To su teške kvalifikacije i teške reči", naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista. Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije.
  • 17.06.2021
Davidou: Rumunija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou izjavila je da ta zemlja ostaje pri stavu da ne prizna "samoproglašenu državu Kosovo".

  • 17.06.2021
Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom
Poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala je sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.
  • 17.06.2021