Vesti
Politika

Haradinaj: Namerno se odlaže primena zakona o platama

Odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj veruje da se primena zakona o platama u javnom sektoru namerno odlaže.
Haradinaj: Namerno se odlaže primena zakona o platama
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

“Mi verujemo institucijama, Ombudsmanu i svima ali mislim da je namerno ovo odugovlačenje“, rekao je Haradinaj na knferenciji za novinare, piše Gazeta Ekspres, prenosi Kossev.

Haradinaj smatra da primena zakona može početi, te da bi ukoliko postoje žalbe određenih strana, on mogao biti izmenjen.

“Ako postoje nedostaci u ovom zakonu, on se može izmeniti kao i bilo koji drugi zakon na Kosovu, ne postoji zakon koji se ne može menjati, pa čak i ustav se menja ako ima dve trećine saglasnosti”, rekao je on i naglasio da je odlaganje primene zakona neprihvatljivo.

Na pitanje novinara ko to odlaže primenu zakona o platama, Haradinaj je rekao da ne razume šta se dešava ali da primena zakona treba da počne a ukoliko neko smatra da je oštećen, može da traži izmenu.

“Znamo da medicinski tehničari nisu zadovoljni, ali postoji mogućnost amandmana, ali da se zaustavi zakon da lekar, nastavnik i drugi ne dobiju platu sa povećanjem je neshvatljivo“, rekao je Haradinaj.

Novi zakon o platama usvojen je u februaru ove godine i stupio je na snagu decembra i prema njemu oko 70 odsto zaposlenih u javnom sektoru od decembra treba da primaju povećane plate.

Ombudsman je Ustavnom sudu uputio Zakon o platama u javnom sektoru radi ocene njegove usklađenosti sa Ustavom.Ostale vesti

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020