Vesti
Politika

Haradinaj najavljuje novu blokadu Parlamenta

Kosovska opozicija neće dozvoliti održavanje sledeće sednice Skupstine Kosova zakazane za ponedeljak, rekao je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj za "Kosova Pres".
Haradinaj najavljuje novu blokadu Parlamenta
Ramuš Haradinaj (Foto ljajmi.net)

"Dogovaramo se o načinu na koji ćemo to uraditi. Protivljenje održavanju zasedanja se nastavlja sve dok sporazumi ne budu poništeni. Takođe smo aktivni i na terenu", rekao je Haradinaj.

Tri opozicione parlamentarne stranke - Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo traže poništavanje Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i sporazuma o demakraciji sa Crnom Gorom.

Opozicija je zbog toga u protekla tri i po meseca blokirala rad parlamenta zbog čega je Priština zapala i u parlamentarnu krizu.

Haradinaj je rekao i da je godišnje obraćanje predsednice Kosova Atifete Jahjage, najavljeno za 17. decembar u Skupštini Kosova, besmisleno.

"Što se tiče njenog obraćanja, još uvek nismo odlučili. Ali, održavanje tog govora u slučaju da sporazumi ne budu ponisteni je besmisleno",  rekao je on.

Haradinaj je rekao da će opozicija nastaviti na protestima u većim gradovima na Kosovu i za subotu najavio protest u Gnjilanu, a u ponedeljak u Peći.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021