Vesti
Politika

Haradinaj: Nadam se da Kurti neće pogrešiti

Ramuš Haradinaj je izjavio da se nada da kosovski premijer Kurti "neće pogrešiti u procesu dijaloga sa Srbijom". Prema njegovim rečima, svaki eventualni neuspeh imao bi dugoročne posledice.
Haradinaj: Nadam se da Kurti neće pogrešiti
Ramuš Haradinaj (Foto Fejsbuk Alijansa za budućnost Kosova)

"Ne nadam se da će Kurti grešiti u dijalogu. Svaki eventualni neuspeh u dijalogu ima dugoročne posledice", rekao je Haradinaj u emisiji "Debat plus" na TV Dukađini.

On je dodao da je, kada je u pitanju konfrontacija sa Srbijom, on je uvek uz Kurtija.

"Svaki sporazum koji ne uključuje priznanje je neprihvatljiv. Ovo su uslovi za postizanje uzajamnog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg priznanja, očuvanjem integriteta, suvereniteta i ustavnosti. Na tom putu ne očekujem saradnju sa Kurtijem, jer verujem da možemo da ostvarimo svoje ciljeve kao država", rekao je Haradinaj.

Upitan da li je njegova partija (Alijansa za budućnost Kosova, AAK) spremna da se uključi u proces dijaloga, on je odgovorio da bi na ovu temu ceo politički spektar trebalo da deluje jednoobrazno, a da oni koji se nadaju da će Kurti doživeti neuspeh u dijalogu mora da imaju ozbiljne probleme sami sa sobom.Ostale vesti

Kurti: Prvo obostrano priznanje pa ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština moguće, ali nakon postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju.

  • 04.02.2023
Ugljanin i Kamberi kod Kurtija, traže reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je predstavnike bošnjačke i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.
  • 04.02.2023
KM: Uklanjaju se obeležja Novog DSS sa sedišta stranke

Sa izloga sedišta Opštinskog odbora Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici uklanjaju se stranačka obeležja.

  • 04.02.2023
Đilas za konsenzus o Kosovu: Dogovor ne produžava vlast Vučića
Postizanje dogovora oko Kosova i približavanje Evropskoj uniji (EU) ne produžavaju trajanje vlasti Aleksandra Vučića, već ih naprotiv skraćuju, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.
  • 04.02.2023
Zabranjena prodaja jestivog ulja iz Srbije na Kosovu

Tržišna inspekcija kosovskog ministarstva trgovine zabranila je privrednom dobavljaču da na Kosovu prodaje jestivo ulje iz Srbije, naloživši da taj proizvod povuče iz prodaje u roku od 15 dana. Nisu saopštili o kolikoj se količini radi, niti koji je dobavljač u pitanju.

  • 04.02.2023
"Moramo reći da je ZSO deo sistema Republike Kosovo, a zalaganje Vučića da se formira ZSO je u stvari puštanje niz vodu kosovskih Srba", kazao je u emisiji "Dogovor!?" Momčilo Trajković iz SNF-a. Aleksandar Rapajić, predstavnik civilnog društva sa severa ističe da ukoliko buduća ZSO ne bude funkcionalna, odnosno ne zaštiti Srbe od centralnih institucija u Prištini, onda ne treba ni da bude formirana. Milija Biševac ističe da građani ni posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma ne znaju šta je ZSO.
  • 04.02.2023