Vesti
Politika

Haradinaj: Kosovo važan deo Berlinskog procesa

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je Kosovo važan deo Berlinskog procesa i da je kao takvo usklađeno sa saveznicima kao dodatna vrednost integracije regiona u EU, prenosi Koha.
Haradinaj: Kosovo važan deo Berlinskog procesa
Ramuš Haradinaj i Bojko Borisov (Foto Vlada Kosova)

Haradinaj je u objavi na Fejsbuku izrazio zahvalnost bugarskom premijeru Bojku Borisovu na principijelnom stavu o Kosovu i pravu da bude deo evropske porodice.

"Snažno podržavam viziju premijera Borisova o sveobuhvatnoj Evropi koja prevazilazi umove prošlog veka, umove koji su stvorili tragedije i izuzetke. Bez uključivanja svih država zapadnog Balkana, kao integralnog dela evropske porodice, EU neće biti potpuna ” - napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On je dodao da bi uzajamno priznanje sa Srbijom u postojećim granicama otvorilo perspektivu Kosova.

Odluka da domaćini narednog samita budu Bugarska i Severna Makedonija učiniće Berlinski proces za Zapadni Balkan značajnijim, ocenio je Haradinaj.

U Poznanju, u Poljskoj, 4. i 5. jula, održana je šesta konferencija Zapadnog Balkana u okviru „Berlinskog procesa“.

Domaći sledećeg samita biće Severna Makedonija i Bugarska.

 Ostale vesti

Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020