Vesti
Politika

Haradinaj: Kosovo privlačno za investitore

Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi to je činjenica koja nas čini veoma privlačnim na tržištu rada”, kazao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na Samitu u Londonu.
Haradinaj: Kosovo privlačno za investitore
Samit u Londonu (Foto Vlada Kosova)


Na sednici zemalja Zapadnog Balkana Haradinaj je istakao da je zaslugom vlade Kosova stvoren bolji ambijent za strane investicije.

„Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi, 65% populacije je starosnog doba do 35 godina, a to je činjenica koja nas čini veoma privlačnim na tržištu rada. Mladi su u velikoj meri ovladali informativnim tehnologijama, čime su nas stavili u sam vrh svih zemalja sveta po njihovoj upotrebi. Mnogi od njih govore i po nekoliko stranih jezika“, rekao je u svom govoru premijer Haradinaj.

Met Henkok, predstavnik britanske Vlade je rekao da Zapadni Balkan ima realni potencijal za investicije, ali da je potrebna saradnja.

„Velika Britanija je posvećena stabilnosti i prosperitetu. Tesno sarađujemo sa svakom zemljom na poboljšanju pravne i ekonomske klime“, rekao je Henkok, a saopštava Vlada Kosova.

Premijer Kosova je govorio o projektima izgradnje nove železničke linije koja bi povezala Kosovo sa Albanijom, zatim linije koja Kosovo povezuje sa Crnom Gorom, završavanje autoputa Priština- Skoplje i zainteresovanost Kosova za pristup gasovodu Trans Adriatik.

„Napori Kosova za privođenje kraju radova na osnovnoj infrastrukturi, autoputa, železnice, vodosnabdevanja, strujom, su preduslovi za investitore, regionalne i šire“, rekao je Haradinaj, dodajući da je za saradnju sa drugim zemljama neophodna dobra investitorska klima na Kosovu.

Osim Haradinaj delegaciju Kosova u Londonu čine zamenik premijera Dalibor Jevtić, ministar za Ekonomski razvoj Valjdrin Luka, ministarka Evropskih integracija Durata Hodža, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti i koordinator za Zapadni Balkan Gazmend Abraši.

Na ovogodišnjem samitu je predstavljeno 39 konkretnih projekata čija je vrednost oko 600 miliona evra.

Projekti dolaze iz javnog sektora ali i privatnog i posvećeni su drumskoj infrastrukturi, preradi otpadnih voda, pijaće vode, projekti proizvodnje alternativne energije ali i projekti proizvodnje uopšte.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021