Vesti
Politika

Haradinaj: Kosovo je međunarodno izolovano

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je Kosovo izolovano i da je to veći problem, nego što je odbijanje Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da mu izdaju vizu.
Haradinaj: Kosovo je međunarodno izolovano
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

"Političari dobijaju vize, ne verujem da ih pogađa zabrana. Problem je u tome što je Kosovo izolovano", kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini, upitan da komentariše odbijanje SAD i Britanije da mu izdaju vize za posete tim zemljama.

Nakon današnje sednice vlade, Haradinaj je je govorio i o aktivnostima vlade o inicijativi za ukidanje Zakona o specijalnom sudu i predstojećoj poseti crnogorskog premijera Kosovu.

Rekao je da je inicijativa o ukidanju Specijalnog suda prosleđena od strane Predsedništva skupštine, u redovnoj proceduri.

Za posetu premijera Crne Gore Duška Markovića 6. februara, naveo je da će njome "Kosovo biti počastvovano", te da će označiti "novi početak" u odnosima Prištine i Podgorice.

"Crnogorski premijer će ukazati čast Kosovu ovom posetom. Pričaćemo o svim bilateralnim pitanjima, sa ciljem da produbimo odnose između dve zemlje", najavio je Haradinaj.

Što se tiče razgraničenja sa Crnom Gorom, kazao je da je ta tema u parlamentu i da nema dovoljno prostora za razgovor među premijerima.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021