Vesti
Politika

Haradinaj: Kosovo i SAD su saveznici, nastavljamo zajedno

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u SAD razgovarao s direktorom Centralne obaveštajne agencije Majkom Pompeom i s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu, Vesom Mičelom.
Haradinaj: Kosovo i SAD su saveznici, nastavljamo zajedno
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Haradinaj je na Fejsubuku napisao da je "imao čast" da sa šefom CIA-a razgovara "o izazovima bezbednosti na Kosovu i šire".

"Kosovo i SAD su strateški partneri u mnogim oblastima i posebno u oblasti bezbednosti. Kosovo je blagosloveno što nije samo u suočavanju s regionalnim i globalnim izazovima", napisao je Haradinaj.

Tema njegovog drugog sastanka, s pomoćnikom američkog državnog sekretara Mičelom, bila je "neophodnost povećanja uloge SAD na Balkanu", napisao je Haradinaj.

Pritom bi "poseban akcenat" bio na američkoj "podršci Kosovu na putu ka evroatlanskim integracijama".

"Savezništvo sa SAD je garancija koje nam daje sigurnost i nadu. Nastavljamo zajedno!", napisao je Haradinaj.

MekMaster: Čvrste veze SAD i Kosova

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Mekmaster bio je glavni gost na proslavi desetogodišnjice nezavisnosti Kosova, u ambasadi Kosova u Vašingtonu.

Mekmaster je izrazio snažnu podršku Trampove administracije, koja se ni po tonu ni po intenzitetu ne razlikuje od podrške kakvu su i prethodne američke administracije pružale Kosovu, javlja Glas Amerike.

“Donosim vam pozdrave našeg predsednika Trampa, koji se ponosi vašim uspesima i čvrstim vezama između naše dve zemlje”, rekao je on.

“Ostaćemo uz vas sve dok ispunjavate svoje međunarodne obaveze i ulažete napore za oživljavanje dijaloga sa Srbijom, kako bi teška i mučna prošlost i sećanja bili prevaziđeni", rekao je Mekmaster, koji se u svom kratkom govoru osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine.

"Takvi koraci, pod vođstvom Kosova, doprineli bi i širem pomirenju u regionu. Proces bi bio još lakši kada bi se Kosovo i Srbija bez ograda pridružili Evro-atlantskoj zajednici država", dodao je on.

Mekmaster, koji je prvi put bio na Kosovu neposredno posle NATO kampanje 1999. i dalje važi za dobrog poznavaoca bezbednosnih izazova u regionu Zapadnog Balkana, navodi Glas Amerike.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021