Vesti
Politika

Haradinaj: Kosovo doprinosi miru

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u Tirani da Kosovo ima konstruktivnu ulogu za bezbednost i da doprinosi regionalnoj saradnji.
Haradinaj: Kosovo doprinosi miru
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Kabineta premijera Kosova je saopštio da je Haradinaj na konferenciji u Tirani o globalnoj bezbednosti, sa posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma, izjavio da verski lideri svih konfesija treba da budu među najvažnijim partnerima u u tome i da će nastaviti da blisko sarađuje s verskim liderima u jačanju odnosa verskih zajednica.

Premijer Haradinaj je rekao da je Kosovo usvojilo Strategiju za sprečavanje nasilja, radikalizma i ekstremizma koji vodi terorizmu, i akcioni plan za njeno ostvarivanje, kao deo globalne obaveza demokratskih država na čelu sa SAD.

Haradinaj je ponovio da su kosovske institucije odlučne da spreče širenje ekstremističkih ideologija koje mogu da dovedu do terorizma i podvukao da je Kosovo zakonom zabranilo učešće građana u stranim ratovima.

Premijer je rekao da su nasilni ekstremizam i radikalizam pojave koje nemaju domovinu, nemaju određenu lokaciju, ali predstavljaju opasnost po savremeni svet, po čovečanstvo i mir.

Na kraju govora, Haradinaj je ponovio zahtev da Kosovo postane članica međunarodnih sigurnosnih institucija, Interpola i Europola.Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020