Vesti
Politika

Haradinaj još nije dobio britansku vizu

Prištinski list "Koha ditore" da je učešće kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u Londonu idućeg meseca neizvesno, jer mu britanska ambasada još nije odobrila vizu.
Haradinaj još nije dobio britansku vizu
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Koha navodi da je Zapad Haradinaja "izolovao" i podseća da je američka ambasada u Prištini kosovskom premijeru pre dve nedelje odbila da dodeli vizu.

Prištinski list napominje da su te mere preduzete nakon što su kosovski premijer i kosovski predsednik podstakli inicijatvu kosovskih poslanika za ukidanje Specijalnog suda za zločine OVK.

Koha dodaje da Kabinet kosovskog premijera nije želeo da tom listu pruži bilo kakvu informaciju o Haradinajevom zahtevu za britansku vizu.

U međuvremenu, Kancelarija za informisanje kosovske vlade priznala je da Haradinaj još uvek nije dobio vizu za Veliku Britaniju, kako je i izvestila Koha ditore.

U reakciji Kancelarije premijera naglašava se, međutim, da Haradinaju britanska ambasada nije ni odbila vizu.

"Premijer je pre nekoliko dana podneo zahtev za vizu i trenutno je u proceduri. Još nema odgovora", navode iz Haradinajeve kancelarije.

"Vremenom ćemo dati detalje posete, jer sada je rano, dok za ono što je napisano, još jednom kažem - premijeru Haradinaju nije odbijena viza," dodaje se u odgovoru vlade, prenose kosovski mediji.

Haradinaj je dobio poziv od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da u Londonu, 26. februara, učestvuje na Investicionom samitu za Zapadni Balkan, navode prištinski mediji.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021