Vesti
Politika

Haradinaj ima dva uslova kako bi prihvatio da vodi dijalog s Beogradom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da ima dva uslova kako bi prihvatio da vodi dijalog sa Srbijom, jedan se odnosi na opoziciju a drugi na međunarodni faktor.
Haradinaj ima dva uslova kako bi prihvatio da vodi dijalog s Beogradom
Ramuš Haradinaj (Foto Kim arhiva)

Na pitanje Koha ditore da li će se povinovati zahtevu Ustavnog suda Kosova da predstavlja zemlju u finalnoj fazi dijaloga sa Srbijom nakon što je sud utvrdio neustavnom pregovaračku ekipu koju je formirala Skupština Kosova, Haradinaj je rekao da se radi o nacionalnom pitanju za šta je potrebna sveobuhvatnost, odnosno učešće i opozicije u dijalogu.

"Ja mogu da vodim Vladu, ali ne mogu da predstavljam Kosovo bez učešća svih", kazao je Haradinaj.

Drugi zahtev, prema njemu, je obezbeđivanje okvira koji će omogućiti priznanje dve zemlje u postojećim granicama, bez čega on neće prihvatiti da bude deo dijaloga.

"Nepravedno je da neko od nas zahteva da sednemo i razgovaramo bez okvira dijaloga međusobnim priznanjem u okviru aktuelnih granica. To zahtevam da ne bi bilo iznenađenja u dijalogu kako se to dogodilo sa granicom, korekcijom, demarkacijom ili razmenom teritorije", kazao je on.

Podvukao je da je stav premijera Kosova da bez okvira dijaloga međusobnog priznanja nema osnove za nastavak dijaloga.

Ustavni sud Kosova je proglasio neustavnim zakon o formiranju pregovaračke grupe Kosova koja bi trebala da predstavlja Kosovo u nastavku dijaloga. Ustavni sud je utvrdio da je Skupština Kosova ovlašćena da ostvaruje ulogu nadgledanja spoljne politike i istovremeno je priznao pravo Vladi da predlaže i ostvaruje spoljnu politiku.

Takođe je utvrdio da se u ostvarivanju spoljne politike premijer savetuje sa predsednikom Kosova.



Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020