Vesti
Politika

Haradinaj i Tači odvojeno sa diplomatama

Kosovski premijer i predsednik Ramuš Haradinaj i Hašim Tači razgovarali u Prištini s diplomatskim predstavnicima Nemačke i Francuske.
Haradinaj i Tači odvojeno sa diplomatama
Haradinaj i Tači (Foto arhiva Kim)

Razlog dolaska visokih diplomatskih zvaničnika su pripreme za samit u Parizu 1. jula.

Haradinaj i Tači odvojeno su razgovarali s diplmatama Nemačke i Francuske, a kosovski premijer je izjavio da je Priština spremna za postizanje sporazuma, ali pod uslovom da deo sporazuma ne budu granice.

"Kosovo je spremno za sveobuhvatan sporazum, za međusobno priznanje sa Srbijom u sadašnjim granicama i pozdravljamo fokusiranje Nemačke i Francuske da se dijalog vrati na potrebni kolosek", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kosovski predsednik je, s druge strane, izjavio da dijalog između Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, kao i da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi.

Tokom sastanka sa visokim diplomatama iz Nemačke i Francuske, predsednik Kosova je pozdravio nemačko-francusko angažovanje na Samitu u Parizu između predstavnika Kosova i Srbije, kao i napore predsednika Emanuela Makrona i kancelarke Angele Merkel da pomognu nastavku procesa dijaloga pod rukovodstvom Evropske unije.

Tači je tom prilikom podvukao da "dijalog treba nastaviti bez uslovljavanja i da taksa treba da ostane na snazi".

Kosovski predsednik je ponovio da Kosovo neće prihvatiti druge kriterijume za liberalizaciju viza, "posebnu u obliku (ukidanja) tarifa ili (formiranja) asocijacije (srpskih opština).

Kako je saopšteno, Tači je zatražio da građani Kosova ne ostanu "neopravdano izolovani i da se ne tretiraju kao građani drugog reda".

Prema njegovoj oceni, dijalog treba da bude okončan sveobuhvatnim mirovnim sporazumom, koja će dovesti do međusobnog priznanja i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020