Vesti
Politika

Haradinaj i Tači odvojeno sa diplomatama

Kosovski premijer i predsednik Ramuš Haradinaj i Hašim Tači razgovarali u Prištini s diplomatskim predstavnicima Nemačke i Francuske.
Haradinaj i Tači odvojeno sa diplomatama
Haradinaj i Tači (Foto arhiva Kim)

Razlog dolaska visokih diplomatskih zvaničnika su pripreme za samit u Parizu 1. jula.

Haradinaj i Tači odvojeno su razgovarali s diplmatama Nemačke i Francuske, a kosovski premijer je izjavio da je Priština spremna za postizanje sporazuma, ali pod uslovom da deo sporazuma ne budu granice.

"Kosovo je spremno za sveobuhvatan sporazum, za međusobno priznanje sa Srbijom u sadašnjim granicama i pozdravljamo fokusiranje Nemačke i Francuske da se dijalog vrati na potrebni kolosek", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kosovski predsednik je, s druge strane, izjavio da dijalog između Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, kao i da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi.

Tokom sastanka sa visokim diplomatama iz Nemačke i Francuske, predsednik Kosova je pozdravio nemačko-francusko angažovanje na Samitu u Parizu između predstavnika Kosova i Srbije, kao i napore predsednika Emanuela Makrona i kancelarke Angele Merkel da pomognu nastavku procesa dijaloga pod rukovodstvom Evropske unije.

Tači je tom prilikom podvukao da "dijalog treba nastaviti bez uslovljavanja i da taksa treba da ostane na snazi".

Kosovski predsednik je ponovio da Kosovo neće prihvatiti druge kriterijume za liberalizaciju viza, "posebnu u obliku (ukidanja) tarifa ili (formiranja) asocijacije (srpskih opština).

Kako je saopšteno, Tači je zatražio da građani Kosova ne ostanu "neopravdano izolovani i da se ne tretiraju kao građani drugog reda".

Prema njegovoj oceni, dijalog treba da bude okončan sveobuhvatnim mirovnim sporazumom, koja će dovesti do međusobnog priznanja i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije.Ostale vesti

Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020