Vesti
Politika

Haradinaj Hanu: Bili smo primorani na uvođenje mera

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, danas se sastao sa evropskim komesarom za politiku susdstva i proširenje Johanesom Hanom, sa kojim je razgovarao o političkim i ekonomskim temama.
Haradinaj Hanu: Bili smo primorani na uvođenje mera
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Kako je saopšteno iz kabineta Haradinaja, na sastanku je bilo reči o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, ali i na odluku o uvođenju taksi od 100% na proizvode poreklom iz Srbije i BiH.

Haradinaj je ocenio da je Kosovo bilo primorano na ovaj korak, poštujući kontinuirane prepreke koje je Srbija napravila prema Kosovu.

Premijer Kosova je naglasio posvećenost Vlade na putu evropskih integracija.

Tokom sastanka, Haradinaj je ocenio da je Kosovo ispunilo sve kriterijume koje je postavila Evropska unija, zahtevajući ukidanje viznog režima za građane Kosova.

Premijer Haradinaj je rekao da su sve kosovske institucije posvećene sprovođenju reformi.

Taksa se ukida kada Srbija prizna Kosovo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da odluka o taksama na robu iz Srbije može biti ukinuta kada Srbija prizna Kosovo, preneli su svi kosovski elektronski mediji.

Ramuš Haradinaj je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, istakao i da srpski građani nisu ugroženi zbog odluke prištinskih vlasti.

"Spremni smo da potpišemo sporazum sa Srbijom, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini", poručio je Haradinaj na konferenciji za štampu.

Rekao je da su Srbija i Bosna nanele mnogo štete Kosovu i da je zbog toga doneta odluka o taksama.

Najavio je da će bolnica u Mitrovici biti snabdevena potrebnim lekovima.

Poslanicima Srpske liste, koji u kosovskoj skupštini čekaju na sastanak sa Hanom, poručio je da je spreman da dođe do njih i sa njima razgovara.

"Ovo je mera kojom štitimo Kosovo i to ima veze sa Srbijom, a ne sa građanima na Kosovu", naveo je Haradinaj.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023