Vesti
Politika

Haradinaj dobio i vizu za SAD

Nakon britanske, kosovski premijer Ramuš Haradinaj dobio je i američku vizu, iako je krajem decembra njegov zahtev bio odbijen zbog čega nije putovao u Ajovu.
Haradinaj dobio i vizu za SAD
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Ambasada SAD u Prištini je Haradinaju odobrila zahtev za vizu nakon što je Haradinaj odustao od podrške ukidanju Specijalnog suda za procesuiranje zločina koje su pripadnici OVK počinili na Kosovu tokom poslednjeg rata, preneo je portal Gazeta ekspres.

Haradinaj je podršku inicijativi za ukidanje Specijalnog suda povukao pod pritiskom ambasadora zemalja Kvinte, posebno američko ambasadora Grega Delavija.

Delavi je svom u poslednjem upozorenju upućenom Haradinaju, predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku parlamenta Kadri Veseljiju, poručio da će se u suprotnom oni suočiti sa ozbiljnim posledicama.

Od podrške inicijativi za ukidanje Specijalnog suda najpre je odustao Veselji, koji je kao predsednik parlamenta tu inicijativu prosledio Haradinajevoj vladi na mišljenje.

Iako je Haradinaj ranije rekao da će inicijativa u kosovskoj vladi biti razmatrana u redovnoj proceduri, nije bilo zvaničnih informacija da se to i dogodilo.

Ipak, Haradinaj se juče oglasio rekavši da Specijalni sud neće biti ukinut.

Haradinaju je američka viza najpre odbijena u decembru kada je trebalo da putuje u Ajovu.

Kako su ranje preneli prištinski mediji Haradinaj, Tači i Veselji su dobili poziv da prisustvuju tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu i sada više nema prepreka da se tom pozivu i odazovu.Ostale vesti

Episkop Irinej pisao Blinkenu o nasilju nad Srbima
Episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević pozvao je državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da "učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima, prenosi B92.
  • 23.04.2021
Vučić: U nedelju putujem u Brisel, biće naporni i važni dani
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u nedelju, 25. aprila putuje u Brisel, gde će razgovarati sa zvaničnicima Evropske unije, a da se nada da će u maju biti nastavljen dijalog sa Prištinom.
  • 23.04.2021
“Sporazum”: Brisel čeka pregovarače
Političke volje za nastavak Briselskog dijaloga nema ni među pregovaračima, ali ni u skupo plaćenom posredničkom timu Evropske unije, ocenili su sagovornici emisije “Sporazum”.
  • 23.04.2021
Vučić s Masom: Nama je potreban mir sa Albancima
Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom. Istakao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja. Mas je naglasio da će Nemačka biti pouzdan partner Srbiji za brže pridruživanje EU.
  • 23.04.2021
Ministar spoljnih poslova nemačke doputovao u Beograd

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas doputovao je u zvaničnu posetu Srbiji.

  • 23.04.2021
Hajko Mas: Ideja o novim granicama opasna i nerealna
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da je rešavanje pitanja regiona kroz nove granice opasna i nimalo realna tema, dodajući da je srećan jer će takav pristup biti odbačen, prenosi RTS
  • 22.04.2021