Vesti
Politika

Haradinaj dobio i vizu za SAD

Nakon britanske, kosovski premijer Ramuš Haradinaj dobio je i američku vizu, iako je krajem decembra njegov zahtev bio odbijen zbog čega nije putovao u Ajovu.
Haradinaj dobio i vizu za SAD
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Ambasada SAD u Prištini je Haradinaju odobrila zahtev za vizu nakon što je Haradinaj odustao od podrške ukidanju Specijalnog suda za procesuiranje zločina koje su pripadnici OVK počinili na Kosovu tokom poslednjeg rata, preneo je portal Gazeta ekspres.

Haradinaj je podršku inicijativi za ukidanje Specijalnog suda povukao pod pritiskom ambasadora zemalja Kvinte, posebno američko ambasadora Grega Delavija.

Delavi je svom u poslednjem upozorenju upućenom Haradinaju, predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku parlamenta Kadri Veseljiju, poručio da će se u suprotnom oni suočiti sa ozbiljnim posledicama.

Od podrške inicijativi za ukidanje Specijalnog suda najpre je odustao Veselji, koji je kao predsednik parlamenta tu inicijativu prosledio Haradinajevoj vladi na mišljenje.

Iako je Haradinaj ranije rekao da će inicijativa u kosovskoj vladi biti razmatrana u redovnoj proceduri, nije bilo zvaničnih informacija da se to i dogodilo.

Ipak, Haradinaj se juče oglasio rekavši da Specijalni sud neće biti ukinut.

Haradinaju je američka viza najpre odbijena u decembru kada je trebalo da putuje u Ajovu.

Kako su ranje preneli prištinski mediji Haradinaj, Tači i Veselji su dobili poziv da prisustvuju tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu i sada više nema prepreka da se tom pozivu i odazovu.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021