Vesti
Politika

Haradinaj dobio britansku vizu

Iako se spekulisalo da će kosovski premijer posle američke biti odbijen i za britansku vizu, Ramuš Haradinaj dobio je dokument za boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Haradinaj dobio britansku vizu
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Haradinaj je dobijanje britanske vize potvrdio nakon sastanka vlade, prenela je televizija Klan Kosova. "Da, dobio sam", rekao je haradinaj kratko novinarima.

Kako se očekuje, Haradinaj bi naredne nedelje trebalo da prisustvuje sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Ambasada SAD u Prištini je nedavno odbila zahtev Haradinaja za vizu, a spekulisalo se i da će biti odbijen za britansku, što su kosovski mediji protumačili početkom izolacije predstavnika vlasti u Prištini, nakon što su podržali poslaničku inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine koje je tokom rata počinila OVK.

Međutim, Haradinaj je upravo sinoć za emisiju Dojče velea "Zona konflikta" prvi put rekao da Specijalni sud za zločine OVK neće biti ukinut.

"Sud postoji, kreiran je ustavnim amandmanom i ne dovodi se u pitanje. Kosovo je u prošlosti ispunjavalo svoje obaveze u pogledu međunarodnog i nacionalnog prava. Nema sumnje da će Kosovo ostati privrženo tim obavezama. Inicijativa koja postoji u parlamentu nije odluka. To je inicijativa poslanika", rekao je Haradinaj.

Haradnaj je ranije rekao da će poštovati svaku odluku koju u vezi sa tom inicijativom donese kosovski parlament.

Kosovski parlament je, pak, nedavno odlučio da inicijativu 43 poslanika prosledi vladi na mišljenje, pre nego što se o njoj bude izjašnjavao parlament.

A onda je usledila i najnovija izjava premijera da Specijalni sud neće biti ukinut, a odmah sutradan i njegova potvrda da je dobio vizu za Veliku Britaniju.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021