Vesti
Politika

Haradinaj: Dijalog sa Beogradom samo ako prizna Kosovo

Bivši lider OVK i kandidat za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj izjavio je da će dijalog sa Beogradom biti nastavljen samo pod uslovom da Beograd prizna nezavisnost Kosova, prenosi albanska televizija Top čenel.
Haradinaj: Dijalog sa Beogradom samo ako prizna Kosovo
Ramuš Haradinaj (Foto AFP)

Haradinaj je to rekao u odgovoru na pitanje šta će biti njegov plan kad je reč o dijalogu sa Beogradom, jednim od izazova za novu kosovsku vladu posle vanrednih parlamentarnih izbora, u slučaju da on uspe da obezbedi većinu koja mu je potrebna da bi oformio svoj kabinet.

On je naveo da je dosadašnji okvir dijaloga Beograda i Prištine bio pogrešan jer su, kaže, teme razgovora bila kosovska unutrašnja pitanja.

"Ja sam zainteresovan za dijalog sa Srbijom, ali radi međusobnog priznanja. Mi ne prihvatamo razgovore o unutrašnjim pitanjima Kosova. Ako Srbija ne preispita svoju odluku o priznanju, mi nećemo juriti za dijalogom o kosovskim internim pitanjima", kaže on.

Haradinaj tvrdi da je Kosovo "nezavisna zemlja koja ima ustav".Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020