Vesti
Politika

Haradinaj: Cilj nam je postizanje političkog jedinstva

U Prištini je održan sastanak predstavnika političkih partija, pozicije i opozicije. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je nakon sastanka rekao da je skup održan sa ciljem postizanja političkog konsenzusa o najvažnijim pitanjima završnoj fazi dijaloga sa Beogradom, izradi Statuta o formiranju ZSO, transformaciji BSK u vojsku i evropskom putu.
Haradinaj: Cilj nam je postizanje političkog jedinstva
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Osim što je podsetio da je kosovska vlada dostavila parlamentu predlog platforme o završnoj fazi dijaloga sa Beogradom, koju je nadležni odbor već odbacio kao neprihvatljivu, Ramuš Haradinaj nije rekao ima li pomaka u dogovoru sa opozicijom.

Glavni kamen soticanja predložene platforme za završnicu dijaloga se Beogradom je predlog vlade da šef prištinskog tima u nastavku dijaloga bude predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Taj predlog je, međutim, neprihvatljiv za gotovo sve opozicione partije, a saglasja po tom pitanju nema ni unutar vladajuće koalicije, uglavnom zbog nepoverenja u Tačija.

Upitan o mogućnosti raspisivanja preveremenih paralamentarnih izbora s obzirom na to da vlada nema podršku većine u parlamentu, nakon što su poslanici Srpske liste povukli podršku njegovom kabinetu, Haradinaj je uzvratio pitanjem: "Zar vam se čini da neko želi prevremene izbore?".

Srpska lista je povukla podršku vladi jer ni pet godina od potpisivanja briselskog sporazuma, Priština nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpkih opština.

Iako prištinski mediji spekulišu da će se poslanici Srpske liste predomisliti i vratiti u vladu, te da je to, kako tvrde, pitanje dana, iz tog političkog subjekta takva mogućnost je ranije danas odbačena.

Haradinaj je podsetio da je političke predstavnike okupio predsedavajući parlamenta Kadri Veselji s ciljem postizanje političkog konsenzusa o, kako je rekao, "kosovskom državnom programu", preneo je portal Telegrafi.

Prema njegovim rečima, Veselji je predložio da tema današnjih razgovora budu prioritetna pitanja od, kako je naveo, "nacionalnog interesa sa posebnim osvrtom na završnu fazu dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, izradi Statuta Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovnistvom, formiranje kosovske vojske, evropskim integracijama i izbornoj reformi".Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021