Vesti
Politika

Haradinaj: Ako hoćete izbore, imate naše glasove

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da podržava zahtev najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova o održavanju prevremenih izbora.
Haradinaj: Ako hoćete izbore, imate naše glasove
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Haradinaj je, na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, rekao da će i njegova Alijansa za budućnost Kosova dati svoj glas za nove izbore, ukoliko se sa tim zahtevom slože i ostale partije vladajuće koalicije i opozicije.

Poziv političkim partijama da se slože oko datuma održavanja novih vanrednh izbora s obzirom na to da je, kako smatraju, Kosovo ušlo u duboku političku krizu, uputio je DSK.

Ta stranka smatra da je politička kriza nastala nakon poslednjih zbivanja u Kosovskoj Mitrovici i Prištini, odnosno hapšenja šefa vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića i hapšenja i proterivanja šest turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, verskog vođe u egzilu Fetulaha Gulena.

Haradinaj je govorio i o odluci Burundija da povuče priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, rekavši da treba biti oprezan jer ne zna koliko je to tačno.

Bivšem ministru unutrašnjeg poslova Fljamuru Sefaju je zahvalio na saradnji, nakon što je on na njegov zahtev juče podneo ostavku na tu funkciju.

Haradinaj je ostafku Sefaja tražio zato što nije bio obavešten o slučaju deportovanih državljana Turske, ni zvanično ni privatno, te ukazao da bi trebalo raditi na očuvanja kredibiliteta prištinskih institucija.Ostale vesti

Rode: Pitam se da li će Srpska lista prekinuti ćutanje
Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode upitao je da li će se Srpska lista pridružiti, kako navodi, celom svetu u osudi jučerašnjeg napada na Kosovsku policiju.
  • 25.09.2023
Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije
U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
  • 25.09.2023
Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023