Vesti
Politika

Han: Što pre rešiti pitanje taksi koje je nametnula Priština

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han pozvao je u Poznanju, na samitu zemalja Zapadnog Balkana, da se pitanje sto odsto uvećanih taksi, koje je Priština "nametnula Srbiji i BiH", što pre reši.
Han: Što pre rešiti pitanje taksi koje je nametnula Priština
Johanes Han (Foto rs.n1info.rs)

"Radujemo se potpisivanju nekoliko sporazuma u Poznanju o liberalizaciji trgovine i olakšavanju usluga. Mi se snažno protivimo nametanju trgovinskih barijera kao sredstvu političkog pritiska", rekao je Johanes Han, preneli su makedonski mediji.

Dodao je da bi lideri Zapadnog Balkana trebalo da rade na dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i značajnom pomirenju, jer su to preduslovi za pridruživanje EU.

Han je, takođe, rekao da bi celi region trebao da sledi primer Severne Makedonije i poveća tempo reformi, posebno u oblasti vladavine prava i dobrog upravljanja.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020