Vesti
Politika

Han: Odnos prema Kosovu trajno normalizovati

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han je, u intervjuu bečkom dnevniku Kurir, rekao da je 2025. godina okvirni datum za prijem novih članica, a da Srbija može da ga postigne samo ako brzo sprovede odlučujuće reformske korake i odnos prema Kosovu obavezujuće i trajno normalizuje.
Han: Odnos prema Kosovu trajno normalizovati
Johanes Han (Foto rs.n1info.rs)

Johanes Han je poručio da kao i svi drugi kandidati za prijem u EU i Srbija mora da se koncentriše na tri prioriteta jačanje demokratije i pravne države, ekonomske i reforme tržišta rada, kao i regionalno pomirenje sa susedima.

Navodi da je u svim tim oblastima poslednjih godina bilo napretka, ali da su sada potrebni "pravi prodori".

Na pitanje da li Srbija čini dovoljno protiv korupcije, Han je ukazao da je i u toj oblasti već dosta toga učinjeno, ali i dalje daleko od dovoljnog.

"Samo opipljivi rezultati se računaju, na svim nivoima administracije. To je u interesu samih građana i Srbije kao mesta za investicije", uveren je evropski komesar.

Upitan koliko novca Srbija dobija od EU za period od 2014. do 2020. Han je objasnio da je aktuelno za taj period predviđena pristupna pomoć u visini od 1,5 milijardi evra, pre svega za sektore demokratizacije, vladavine prava i ljudskih prava, privredu i inovacije, zaštitu životne sredine i infrastrukture, obrazovanje i zapošljavanje.

"Ta pomoć EU je investicija u bezbednost Evrope i našeg blagostanja. Ona pomaže u dalekosežnoj evropeizaciji zemlje", naglasio je evropski komesar.

"U procesu proširenja nema prečica"

Što se vremenskog okvira tiče koji je Evropska komisija saopštila, Han je rekao da 2025. godina nije "fiksni datum", već simbolični, koji treba da motiviše region.

"Čak i za Srbiju bi to bilo veoma ambiciozno, ali teoretski moguće. Međutim samo ako brzo budu sprovedene odlučujuće reforme i odnos sa Kosovom obavezujuće i trajno normalizuju" podvukao je Han.

Dodaje da u procesu proširenja nema prečica.

"U procesu proširenja nema blanko čeka ili prečica, računaju se samo individualni reformski rezultati. Kvalitet je ispred brzine", podvukao je evropski komesar.

Ističe da je Srbija istorijsko-politički, kao i ekonomski centralni akter u regionu, i napredak Beogarda u pravcu EU imao bi stabilizujuće, pozitivno dejstvo na susede.

"Međutim kao što sam rekao, bitni su individualni napretci. Proširenje EU je regata, ne konvoj", zaključio je Han.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021