Vesti
Politika

Han: Normalizacija sa Kosovom preduslov za članstvo u EU

Srbija mora normalizovati svoje odnose sa Kosovom, a sada je prerano govoriti kako će to izgledati, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa komesar Evropske unije za politiku proširenja Johanes Han i istakao da je normalizacija sa Kosovom preduslov da Srbija postane članica EU.
Han: Normalizacija sa Kosovom preduslov za članstvo u EU
Johanes Han (Foto arhiva Kim)

"Naravno, to je jedan od uslova i pogrešno je misliti da sve zavisi isključivo od toga. Treba ispuniti još dosta toga. Mnogo treba da se uradi na polju vladavine prava. O mnogim drugim poglavljima treba da se pregovara i dosta toga promeni", naveo je Han.

On je preporučio da se govori o procesu, a ne samo o pregovorima: "Radi se o uobičajenom paketu od 35 poglavlja, a u konkretnom slučaju Srbije postoji i specifičnost, a to je normalizacija odnosa sa Kosovom".

Na pitanje da li to znači da će se prijem Srbije u EU podudariti sa završetkom procesa normalizacije odnosa sa Kosovom, Han je rekao:

"Ne. Naime, tačno je sasvim suprotno: normalizacija sa Kosovom je preduslov da Srbija postane članica EU".

Na konstataciju RSE da je u govoru predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, "iskočila famozna" 2025, godina, koja se tiče ulaska Srbije i Crne Gore u Uniju, Han napominje da Srbija i Crna Gora već pregovaraju i da se tu one razlikuju od ostalih država, da se lično uzdržava od bilo kakvih kvalifikacija i da je ono što se računa razvoj svake zemlje.

"Verujem da svaka zemlja napreduje prema evropskoj perspektivi: neke su naprednije, a ostale moraju još da se angažuju i obave domaće zadatke kako bi pripremile teren. Načelno, vidim da su gotovo sve zemlje na dobrom putu", rekao je Han i dodao da u Bosni i Hercegovini treba još da se uradi.

"Ostale zemlje su, rekao bih, na dobrom putu. Ova strategija će pokriti evropsku perspektivu za sve države zapadnog Balkana. Veoma je važno istaći da se radi o evropskoj perspektivi za sve zemlje, a ne samo za dve ili tri", istakao je Han.

Govoreći o razvoju Kosova, Han je rekao da ne može da ignoriše geostrateške i geopolitičke događaje i da Komisija može, što i radi, da pomaže Kosovu da pripremi teren za buduće članstvo u EU, tako što će poboljšati zakonsku strukturu, ekonomski učinak, podići prihode, što je važno u slučaju Kosova jer jedna trećina dohotka dolazi iz carine koja neće postojati u zajedničkom tržištu.

"Jedna trećina nacionalnog dohotka ne može se zameniti preko noći, zato time treba da se pozabavimo mnogo ranije. Ovako, po mom mišljenju, možemo konkretno podržati Kosovo u pripremama terena za buduće članstvo u EU. Kosovo je deo svih ovih priprema koje vode ka regionalnom ekonomskom prostoru. To je još jedan dokaz naše snažne posvećenosti evropskoj perspektivi Kosova“, istakao je Han.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021