Vesti
Politika

Han: Nedavno ubistvo na severu Kosova nije dovelo do nemira

"Zahvaljujući dvojici predsednika, Vučiću i Tačiju, koji su se momentalno čuli telefonom nakon tog strašnog događaja (ubistva Olivera Ivanovića), situacija u regionu nije eskalirala", rekao je evropski komesar za dobrosusedske odnose i pregovore o proširenju Johanes Han, obraćajući se medijima nakon usvajanja "Verodostojne perspektive proširenja za Zapadni Balkan".
Han: Nedavno ubistvo na severu Kosova nije dovelo do nemira
Johanes Han (Foto arhiva Kim)

"Pre samo par godina, to bi bio povod za nemire na ulicama i nove sukobe. Njih dvojica su se čuli, razgovarali telefonom i pomogli da se situacija smiri", rekao je komesar Han dodajući da to smatra delom sveukupnog napretka koji je postignut u odnosima Prištine i Beograda.

On je naglasio da je budućnost dijaloga od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo, te da svi u regionu Zapadnog Balkana imaju interesa da rade na usvojenoj strategiji i da se među sobno podržavaju.

Han je ponovio da je 2025. godina kao rok za pristupanje novih članica EU ambiciozan, ali moguć i dohvatljiv.

"On kanališe prethodne akcije, ali dobro poznati uslovi moraju biti ispunjeni i nisu ublaženi", naveo je.

Komesar Han je naglasio da sada svi imaju "domaće zadatke". Aspiranti moraju da rade na uslovima, a EU na uveravanju stanovnika svojih država da je integracija regiona u kome živi 80 miliona ljudi značajna i sa ekonomskog i sa bezbednosnog stanovišta.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021