Vesti
Politika

"Han će zahtevati da Kosovo odustane od avantura i provokacija"

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da bi bilo dobro da se evropski komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastane sa predstavnicima Srpske liste jer se postupci Prištine najviše tiču Srba na Kosovu, i da od njih čuje šta se dešava na Kosovu.
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Uveren sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić to i preneti Hanu prilikom susreta, rekao je Odalović, gostujući u jutranjem programu Radio televizije Srbije.

Odalović je rekao kako veruje da će Han, povodom uvođenja taksi na srpsku robu, uputiti jasan zahtev da Kosovo odustane od "avantura i provokacija" kako bi se stvorio normalan ambijent za život i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da smatra da rezultat posete Hana Prištini treba da bude konkretan, inače ne vidi smisao njegovog dolaska, a očekuje da dešavanja u narednim danima krenu u pozitivnom pravcu.

Prema rečima Odalovića, iz međunarodne zajednice stizale su poruke protiv uvođenja taksi, ali često "s pola usta" tako da je neophodno da one budu "sa više jačine".

Komentarišući informaciju da su Solomonska Ostrva povuka priznanje Kosova kao nezavisne države, Odalović je rekao da će biti još takvih slučajeva.

To je rezultat politike koju vode Aleksandar Vučić i Ivica Dačić koji objašnjavaju međunarodnoj zajednici kakve opasnosti stvara ponašanje kosovskih vlasti, rekao je Odalović.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023