Vesti
Politika

"Han će zahtevati da Kosovo odustane od avantura i provokacija"

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da bi bilo dobro da se evropski komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastane sa predstavnicima Srpske liste jer se postupci Prištine najviše tiču Srba na Kosovu, i da od njih čuje šta se dešava na Kosovu.
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Uveren sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić to i preneti Hanu prilikom susreta, rekao je Odalović, gostujući u jutranjem programu Radio televizije Srbije.

Odalović je rekao kako veruje da će Han, povodom uvođenja taksi na srpsku robu, uputiti jasan zahtev da Kosovo odustane od "avantura i provokacija" kako bi se stvorio normalan ambijent za život i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da smatra da rezultat posete Hana Prištini treba da bude konkretan, inače ne vidi smisao njegovog dolaska, a očekuje da dešavanja u narednim danima krenu u pozitivnom pravcu.

Prema rečima Odalovića, iz međunarodne zajednice stizale su poruke protiv uvođenja taksi, ali često "s pola usta" tako da je neophodno da one budu "sa više jačine".

Komentarišući informaciju da su Solomonska Ostrva povuka priznanje Kosova kao nezavisne države, Odalović je rekao da će biti još takvih slučajeva.

To je rezultat politike koju vode Aleksandar Vučić i Ivica Dačić koji objašnjavaju međunarodnoj zajednici kakve opasnosti stvara ponašanje kosovskih vlasti, rekao je Odalović.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022