Vesti
Politika

Han, Čadež i Grdžaliju osudili napade u Goraždevcu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Safet Grdžaliju, osudili su napade u selu Goraždevac u kojima je pucano na kuću srpske porodice i oštećena imovina pojedinih meštana.

Han, Čadež i Grdžaliju osudili napade u Goraždevcu
Čadež, Han i Grdžaliju (Foto Tanjug)

"U demokratskoj zemlji se razmenjuju reči i mišljenja, a ne nasilje. To je nešto što svi treba da nauče da bi imali evropsku perspektivu", rekao je Han.

On je pozvao sve da se uzdrže od bilo kakvih nasilnih radnji i da izbegavaju nasilje, već da iznose argumente.

"Nadam se da sam bio jasan i to je poruka koju ćemo slati svuda i u svakom trenutku", zaključio je Han.

Predsednik privredne komore Srbije je rekao da se sa kosovskim kolegom saglasio da je jako važno, s obzirom na poslednje događaje na Kosovu da se pošalje jasna poruka o osudi nasilja.

"Zaista ne možemo da razgovaramo o ovim (privrednim) temama i normalizaciji ako se još uvek čuju pucnji i ako je situacija na terenu nesigurna, nestabilna i bezbednosno riskantna", rekao je Čadež.

Grdžaliju je istakao da je vest o nasilju o Goraždevcu veoma negativna i politički i vremenski, jer dolazi u trenutku kada Srbija i Kosovo čine velike napore da promovišu region.

"Mi smo se nadali da takvi prizori pripadaju prošlosti, ovo pogađa i Kosovo i Srbiju i ja mislim da je sada vreme da i zakon i pravda i sud daju svoj glas i da svi oni koji su bili učesnici bilo direktno ili indirektno odgovaraju," rekao je Grdžaliju.

Ovakvi postupci ne doprinose dijalogu ni imidžu Balkana već jednostavno bacaju ljagu na ceo region, rekao je on.

Predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova doputovali su u Brisel kako bi razgovarli sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom o dijalogu u oblasti privrede.

Predsednici privrednih komora upoznaće visoke zvaničnike EU sa doprinosom privrednih komora regiona evropskim integracijama Zapadnog Balkana i napretkom dijaloga Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova o rešavanju praktičnih pitanja u trgovini i privrednoj saradnji.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021