Vesti
Politika

Han: Beograd i Priština do rešenja sledeće godine

Komesar za dobrosusedske odnose i razgovore o proširenju Johanes Han očekuje da će sledeće godine Beograd i Priština pronaći održivo pravno obavezujuće rešenje.
Han: Beograd i Priština do rešenja sledeće godine
Johanes Han (Foto arhiva Kim)

"Namerno smo se uzdržali od predlaganja datuma. Razgovori nisu laki, uključenim stranama treba dati prostor da pronađu održivo pravno obavezujuće rešenje. Kao i ceo proces, važniji je kvalitet od brzine", porčio je Han.

On je dodao da nastavak dijaloga nije samo u interesu Srbije, već i Kosova.

"U prošlosti smo mogli čuti na Kosovu: ’Zašto razgovarati? Služi samo evropskim interesima Srbije’. Sa ovom strategijom i Kosovu je u interesu da dođe do normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Han.

Osim toga, Han je naveo i da zemlja koja želi da uđe u Evropsku uniju mora da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

“Evropska unija ima pravila i drži ih se. Možete biti član samo ako se držite pravila i poštujete ih. U krajnjem se morate uskladiti sa spoljnom politikom EU, ali posle ulaska deo ste donošenja odluka", rekao je Han u razgovoru za televiziju N1.

Han je rekao da EU mora da bude samopouzdanija u vezi svojih mogućnosti, iako joj udeo stanovništva u svetu opada.

"Tih šest ili sedam odsto svetskog stanovništva stvara 25 odsto svetske proizvodnje i 40 odsto globalnih socijalnih davanja. EU smatraju globalnom "mekom silom" ali građani to ne vide i nisu svesni toga", rekao je Han.

Referendum ili izbori

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na konferenciji za medije sa Johanesom Hanom, da su pred Srbijom velike prepreke, o kojima će morati građani da odluče.

Kako kaže, reč je o “planinama prepreka“, a istakao je pre svega pitanje Kosova i Metohije, kao i granice sa BiH i Hrvatskom.

“Da li su to za nas lake prepreke? Nisu, kao Himalaji su, ali ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest“, istakao je Vučić.

Vučić je tu istakao i da je reč o “toliko krupnim pitanjima da će građani morati da se izjasne o njima“.

Kompromis je popustiti malo

Han je govorio posle dvodnevnih sastanaka u Beogradu sa zvaničnicima, predstavnicima opozicije i medija, nakon što je EU predstavila novu Strategiju proširenja na Zapadni Balkan.

Kada je reč o procesu pridruživanja Srbije on je rekao da se o tome jeste pričalo jako dugo, ali da je Srbija počela pregovore skoro. Evropski komesar ocenio je i da je potrebno da dođe do promene mentaliteta u regionu, da se ne bi razmišljalo samo u crno-beloj kategoriji, ili o pobednicima i gubitnicima.

"Ne treba gledati na to kao da će neko nešto izgubiti, a neko dobiti", rekao je Han i dodao da kompromis nije izgubiti malo, već popustiti malo i odreći se nečega kako bi se na kraju dobilo nešto više.

Han je rekao da se Unija svesno uzdržala od davanja datuma za okončanje dijaloga Beograda i Prištine i rekao da treba dati prostor uključenim stranama da nađu održivo pravno rešenje.

"Na kraju reč je o kvalitetu a manje o brzini. Uvek kažem da ukoliko moram da biram onda neka bude kvalitet, isto važi i za dijalog", rekao je Han i ukazao da dijalog olakšava visoka predstavnica EU Federika Mogerini i izrazio očekivanje da će "već sledeće godine imati potrebno rešenje".

Strategija ukazuje na evropsku perspektivu celog Zapadnog Balkana pa i Kosovo treba da bude zainteresovano za pozitivan ishod dijaloga s Beogradom, rekao je Han.

"Nije samo u interesu Srbije nego je i Kosovu u interesu da dođe do normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Han.

Ivanovićevo ubistvo tragedija, ali...

Evropski komesar je rekao da je ubistvo Olivera Ivanovića tragedija, ali i ukazao da bi pre nekoliko godina ovakav događaj podstakao nasilje.

"Ovog puta predsednik Srbije i predsednik Kosova pozvali su jedan drugog i konačno pronašli vrlo razumnne umirujuće reči da bi mogli da izbegnu sukob", rekao je Han i ocenio da je to već rezultat evropske perspektive.

"Jeste tragedija šta se desilo, ali reakcija je ovog puta bila takva da možemo da kažemo da je bilo napretka", rekao je Han.

On je rekao da i EU sada ima zadatak da ubedi svoje građane da im je korisno da se prošire, što bi se po njegovoj oceni moglo sumirati rečenicom "ili ćete izvesti stabilnost ili uvesti nestabilnost".

"Mislim da iz bezbednosnih, ekonomskih i društvenih razloga ima smisla integrisati ovaj region u EU, ali to zahteva određene reforme i mere kako bismo uverili naše građane da je svaki novi član doprinos, a ne teret", rekao je evropski komesar.

Rekao je da je u interesu EU politički i ekonomski razvoj zemalja poput Bosne, inače će na granicama imati kriminalne i terorističke elemente koje "niko ne želi da vidi".Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021