Vesti
Politika

"Hamvi ne ugrožava nikoga"

Isporuka 24 blindirana vozila marke "hamvi" za potrebe Kosovskih bezbednosnih snaga, "ne predstavlja pretnju ni za koga", kaže portparol Kfora Vinćenco Graso i dodaje da nema naznaka da na teritoriji Kosova može da dođe do bilo kakve vojne akcije.
Oklopno vozilo (Foto Blic)

Ova višenamenska vojna vozila stigla su nedavno iz SAD na Kosovo.

Vićenco Graso kaže da su blindirana vozila namenjena za transport ljudstva i tvrdi da "nema razloga za strah i zabrinutost", prenosi Radio kontakt plus.

On napominje da je isporuka vozila kosovskim bezbednosnim snagama rezultat bilateralnog sporazuma između Prištine i Vašingtona i da nema nikakve veze sa Kforom.

"Sporazum je potpisan u julu ove godine, bio je naširoko predočen u javnosti i svi su bili upoznati sa tim", naveo je Graso.

Na konstataciju da su Srbi na teritoriji celog Kosova uplašeni podrškom koju zvanična Priština dobija od Amerike, te na pitanje da li je Kfor spreman da ih zaštiti ukoliko, eventualno, dođe do napada na srpske sredine, Graso kaže da "nema razloga za strah i zabrinutost".

"Kfor je na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje za sve građane, počev od 1999. godine. U potpunosti je posvećen svom mandatu i nastaviće da štiti sve ljude na Kosovu i da garantuje mir i stabilnost", rekao je Graso.

On je dodao da "nema naznaka" da bi mogli da se ponove dogadaji iz 2004. godine.

Upitan da li je Kfor spreman da odgovori na eventualnu vojnu akciju Prištine, Graso je rekao da je Kfor "spreman da interveniše u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN protiv bilo koga ko ugrožava bezbedno i sigurno okruženje".

"Nema naznaka da na Kosovu može doći do bilo kakve vojne akcije. Kfor održava dobru saradnju i otvorene odnose sa svim institucijama i organizacijama odgovornim za bezbednost na Kosovu, a ostvarujemo saradnju i sa Vojskom Srbije", rekao je Graso.

Na pitanje da li je Kfor spreman da zaštiti vitalne objekte na severu Kosova, poput HE "Gazivode" i TE "Valač", kao i da li baza Kfora Noting hil, kod Leposavića, ima dovoljno vojnika za eventualno delovanje, Graso je rekao da "broj vojnika u zavisnosti od situacije varira".

"Vojnici u toj bazi se rotiraju, pripadaju Multinacionalnoj borbenoj grupi Istok, a pod vođstvom su SAD, koja uključuje poljske i turske vojnike. U svakom slučaju, sve snage Kfora se obučavaju kako bi bile spremne da budu brzo raspoređene širom Kosova i da spreče bilo kakvu pretnju bezbednosti i sigurnosti", rekao je Graso.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022