Vesti
Politika

Haljiti: Prekid dijaloga je greška

Potpredsednik kosovske skupštine Džavit Haljiti kazao je da je napravljena greška prekidom dijaloga sa Beogradom, ističući da je zbog prekida bilo "negativnih reagovanja strateških partnera Kosova".
Haljiti: Prekid dijaloga je greška
Džavit Haljiti (kosinfo.net)

Haljiti je nakon sednice predsedništva kosovske skupštine naveo da nema razloga za prekid dijaloga.

"Mi smo dve zemlje i nema razloga da ne razgovaramo", rekao je on.

Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske komisije prekinut je Rezolucijom kosovske skupštine, zbog odluke francuske vlade da privede Ramuša Haradinaja po nalogu Interpola, a na zahtev pravosuđa Srbije, koje ga tereti za ratne zločine na Kosovu.

Iako nije obavezujuća, skupštinsku rezoluciju prihvatila je kosovska vlada. Rezolucijom, koju je inicirala opozicija, zahteva se prekid dijaloga sa Beogradom do oslobađanja Haradinaja.

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i ukinulo mu meru zabrane napuštanja Francuske.

Datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine još nije određen.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023