Vesti
Politika

Hadžiu: Pritisak da ustavni sud glasa u korist Tačija

Kosovska ministarka pravde u ostavci Aljbuljena Hadžiu tvrdi da su sudije ustavnog suda pod stalnim pritiskom da donesu odluku kojom bi se prihvatio dekret Hašima Tačija da Demokratski savez i njegov potpredsednik Avdulah Hoti formiraju novu kosovsku vladu.
Hadžiu: Pritisak da ustavni sud glasa u korist Tačija
Prištna (Foto arhiva Kim)

Hadžiu je prištinskim medijima izjavila da je poslednji trenutak da sudije vrate dostojanstvo ustavnom sudu, iako ima glasina o njihovoj stranačkoj pristrasnosti.

"Čuli smo da postoji veliki pritisak na sudije ustavnog suda. Tako, naravno, gubi se smisao da postoji ustavni sud", navela je Hadžiu.

Kaže da ne može da prejudicira akcije koje mogu da budu preduzete ako ustavni sud legitimiše Tačijevu odluku.

"Ovo je poslednji put da se ustavnom sudu vraća dostojanstvo, ali i njegov integritet. Još jednom kažem da je ovaj slučaj koji ustavni sud ima pred sobom jedan od najvažnijih slučajeva sa kojima se ikada suočio. Ima izuzetno dugoročan uticaj", navela je Hadžiu, koja je i potpredsednica pokreta Samoopredeljenje.

Iz tog pokreta upućena je žalba ustavnom sudu na odluku Hašima Tačija da dodeli mandat Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova za formiranje nove vlade, pošto je krajem marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija.

U Samoopredeljenju tvrde da po kosovskom ustavu samo oni, kao stranka sa najviše poslanika u kosovskoj skupštini, imaju pravo da formiraju vladu i zalažu se za nove izbore.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je juče da ne zna kakva će biti odluka kosovskog ustavnog suda o pravu da bude izabrana nova vlada pošto je postojećoj Aljbina Kurtija izglasano nepoverenje krajem marta.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020