Vesti
Politika

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade
Aljbuljena Hadžiju (Foto Gazeta ekspres)

Članica Samoopredeljenja i bivša kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju rekla je za Oranews da se do sada nijedna opoziciona partija nije priključila inicijativi.

„Da formalno podnesemo zahtev potrebno nam je 40 potpisa, a naša grupa broji 31 poslanika, tako da nam treba još 9 potpisa. Onda nam je u parlamentu potreban 61 glas kako bi predlog bio prihvaćen. U kontaktu smo sa drugim političkim strankama, i onim u opoziciji i onima na vlasti, dostavili smo im spisak tačaka ove inicijative i pozvali ih da doprinesu ukoliko žele da joj se pridruže. Do sada niko nije ponudio savršeno rešenje što i nije čudno. Najveći izazov sada je prikupljanje devet glasova, a jednom kada dospe do skupštine, situacija će ići u korist ovom predlogu“, smatra Hadžiju.

Kada je ovaj pokret prošle nedelje najavio na konferenciji da će pokrenuti inicijativu rušenja vlade Avdulaha Hotija, najveći broj kritika uputili su na račun onoga što vide kao njenu nelegitimnost i loše upravljanje pandemijom. Međutim, ni kritike na račun dijaloga, odnosno to što se vodi, kako kažu, bez platforme i što je Kosovo odustalo od članstva u međunarodnim organizacijama, nisu izostale.

I Hadžiju je navela da je upravljanje pandemijom jedna od ključnih stvari zbog kojih nemaju poverenja u vladu.

„Situacija je bila pod kontrolom pre nego je ova vlada došla na vlast, a sada je u potpunosti razorena“, rekla je ona za Oranews prenosi Koha.

Ukoliko PS prikupi najpre dovoljno potpisa za stavljanje na dnevni red skupštine zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, a potom i dovoljno glasova za usvajanje predloga u skupštini, biće to druga oborena vlada na Kosovu u vreme pandemije. Inicijativu za obaranje prethodne, i to vlade PS, pokrenuo je upravo sadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti.

 Ostale vesti

„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020
RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020