Vesti
Politika

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade
Aljbuljena Hadžiju (Foto Gazeta ekspres)

Članica Samoopredeljenja i bivša kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju rekla je za Oranews da se do sada nijedna opoziciona partija nije priključila inicijativi.

„Da formalno podnesemo zahtev potrebno nam je 40 potpisa, a naša grupa broji 31 poslanika, tako da nam treba još 9 potpisa. Onda nam je u parlamentu potreban 61 glas kako bi predlog bio prihvaćen. U kontaktu smo sa drugim političkim strankama, i onim u opoziciji i onima na vlasti, dostavili smo im spisak tačaka ove inicijative i pozvali ih da doprinesu ukoliko žele da joj se pridruže. Do sada niko nije ponudio savršeno rešenje što i nije čudno. Najveći izazov sada je prikupljanje devet glasova, a jednom kada dospe do skupštine, situacija će ići u korist ovom predlogu“, smatra Hadžiju.

Kada je ovaj pokret prošle nedelje najavio na konferenciji da će pokrenuti inicijativu rušenja vlade Avdulaha Hotija, najveći broj kritika uputili su na račun onoga što vide kao njenu nelegitimnost i loše upravljanje pandemijom. Međutim, ni kritike na račun dijaloga, odnosno to što se vodi, kako kažu, bez platforme i što je Kosovo odustalo od članstva u međunarodnim organizacijama, nisu izostale.

I Hadžiju je navela da je upravljanje pandemijom jedna od ključnih stvari zbog kojih nemaju poverenja u vladu.

„Situacija je bila pod kontrolom pre nego je ova vlada došla na vlast, a sada je u potpunosti razorena“, rekla je ona za Oranews prenosi Koha.

Ukoliko PS prikupi najpre dovoljno potpisa za stavljanje na dnevni red skupštine zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, a potom i dovoljno glasova za usvajanje predloga u skupštini, biće to druga oborena vlada na Kosovu u vreme pandemije. Inicijativu za obaranje prethodne, i to vlade PS, pokrenuo je upravo sadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti.

 Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021