Vesti
Politika

Hadžiju: Jedan od Srba uhapšenih u Prištini komunicirao sa Rusijom

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju izjavila je da jedan od trojice Srba uhapšenih u Prištini zbog kupovine amblema OVK imao dužu komunikaciju sa Rusijom i da je, prema njenim rečima, reč o osobi srpske obaveštajne službe, prenosi Koha.
Hadžiju: Jedan od Srba uhapšenih u Prištini komunicirao sa Rusijom
Aljubljena Hadžiju (Foto Kim)

Hadžiju je na konferenciji za novinare navela da bi Srbi koji su kupili ambleme Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) mogli da ugroze bezbednost i povećaju tenzije na Kosovu.

„Bezbednosne institucije imaju saznanja da jedno od lica koje je sprovedeno u policiju, ima brojne komunikacije sa licima iz Ruske Federacije, pojedincima iz obaveštajnih struktura Srbije, pa je ova informacija bila dovoljna da se poveća sumnja da se radi o pripremnim aktivnostima, potkopavanju bezbednosti i povećanja tenzija na Kosovu. Tužilaštvo ih je pustilo na slobodu u redovnom postupku i ova odluka je čudna, iznenađujuća, za nas kao Vladu, ali i za građane. Ovim postupcima se ignoriše svaka aktivnost koja bi narušila bezbednost“, rekla je Hadžiju.

Ona je zahtevala da institucije Kosova, posebno tokom dešavanja u Ukrajini, sarađuju i ne ignorišu potencijalne rizike.

S druge strane, zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da je Vlada zabrinuta zbog razvoja sukoba u Ukrajini.

„Smatramo da će sankcije koje su uvele EU, SAD i druge zemlje, kojima se odmah pridružila Vlada Republike Kosovo, snažno oslabiti Vladu Moskve i uticati na njihovo povlačenje iz planova za Ukrajinu. Žalimo zbog činjenice da se nisu svi u Evropi odmah i nedvosmisleno pridružili zapadnim vrednostima u osudi ruske agresije. To se odnosi i na Belorusiju, kao i na naše susede, Srbiju“, rekao je on.

Bisljimi je istakao da je zabrinjavajuća pozicija Srbije, koja, prema njegovim rečima, ima destabilizujući potencijal u regionu Zapadnog Balkana.

„U ovom kontekstu razumemo i zabrinutost međunarodnih prijatelja koji pozivaju na veću budnost u zemljama Zapadnog Balkana“, zaključio je Bisljimi.Ostale vesti

NATO upozorava da širenje KBS-a na sever nije moguće bez dozvole KFOR-a
Vlada se obavezala na jedinstveni lanac komandovanja Bezbednosnim snagama koje deluju na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever. Međutim, ovoj odlučnosti izraženoj u dokumentima Strategije odbrane nije prethodilo nastojanje da se promeni sporazum sa NATO-om, koji predviđa da KBS, može da se iskrca na severu samo uz posebnu dozvolu komandanta KFOR-a. Uz sve dokumente koje je Vlada odobrila, zvaničnici NATO su za Kohu rekli da zabrana u ovom delu i dalje važi.
  • 30.03.2023
Hovenijer: Deo Ohridskog sporazuma već počeo da se primenjuje
Sporazum u Ohridu već je počeo da se primenjuje - kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 30.03.2023
Pisonero: Tempo Srbije ka EU uslovljen pravosuđem i odnosima sa Prištinom

Dalji tempo Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom biće uslovljen napretkom u oblasti vladavine prava i normalizacijom odnosa sa Prištinom, izjavila je za portal Juropian Vestern Balkan portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

  • 30.03.2023
Haradinaj sa Sunjogom o primeni sporazuma Kosova i Srbije

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je tokom sastanka sa šefom kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom razgovarao o političkim dešavanjima, kao i o normalizaciji odnosa između Kosovo i Srbija.

  • 30.03.2023
Petković: Priština nema nameru da dozvoli ZSO, opet hoće da prevari Brisel
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da Priština nema nameru da ikad dozvoli da se formira Zajednica srpskih opština, da se zaklanjaju iza Ustavnog suda kao i da je jasna taktika da opet prevari Brisel.
  • 30.03.2023
Dveri: Srbi na Kosovu prepušteni sami sebi, masovno preregistruju vozila
Pokret Dveri ocenio je danas da su Srbi na Kosovu i Metohiji, koji su prepušteni sami sebi i kosovskim vlastima, prinuđeni da preregistruju svoja vozila na tablice "RKS", saopšteno je danas iz tog pokreta.
  • 30.03.2023