Vesti
Politika

Hadžiju: Jedan od Srba uhapšenih u Prištini komunicirao sa Rusijom

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju izjavila je da jedan od trojice Srba uhapšenih u Prištini zbog kupovine amblema OVK imao dužu komunikaciju sa Rusijom i da je, prema njenim rečima, reč o osobi srpske obaveštajne službe, prenosi Koha.
Hadžiju: Jedan od Srba uhapšenih u Prištini komunicirao sa Rusijom
Aljubljena Hadžiju (Foto Kim)

Hadžiju je na konferenciji za novinare navela da bi Srbi koji su kupili ambleme Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) mogli da ugroze bezbednost i povećaju tenzije na Kosovu.

„Bezbednosne institucije imaju saznanja da jedno od lica koje je sprovedeno u policiju, ima brojne komunikacije sa licima iz Ruske Federacije, pojedincima iz obaveštajnih struktura Srbije, pa je ova informacija bila dovoljna da se poveća sumnja da se radi o pripremnim aktivnostima, potkopavanju bezbednosti i povećanja tenzija na Kosovu. Tužilaštvo ih je pustilo na slobodu u redovnom postupku i ova odluka je čudna, iznenađujuća, za nas kao Vladu, ali i za građane. Ovim postupcima se ignoriše svaka aktivnost koja bi narušila bezbednost“, rekla je Hadžiju.

Ona je zahtevala da institucije Kosova, posebno tokom dešavanja u Ukrajini, sarađuju i ne ignorišu potencijalne rizike.

S druge strane, zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da je Vlada zabrinuta zbog razvoja sukoba u Ukrajini.

„Smatramo da će sankcije koje su uvele EU, SAD i druge zemlje, kojima se odmah pridružila Vlada Republike Kosovo, snažno oslabiti Vladu Moskve i uticati na njihovo povlačenje iz planova za Ukrajinu. Žalimo zbog činjenice da se nisu svi u Evropi odmah i nedvosmisleno pridružili zapadnim vrednostima u osudi ruske agresije. To se odnosi i na Belorusiju, kao i na naše susede, Srbiju“, rekao je on.

Bisljimi je istakao da je zabrinjavajuća pozicija Srbije, koja, prema njegovim rečima, ima destabilizujući potencijal u regionu Zapadnog Balkana.

„U ovom kontekstu razumemo i zabrinutost međunarodnih prijatelja koji pozivaju na veću budnost u zemljama Zapadnog Balkana“, zaključio je Bisljimi.Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022