Vesti
Politika

Gvineja Bisao demantuje da je priznala Kosovo

Gvineja Bisao demantovala je da je priznala Kosovo kao nezavisnu državu.Premijer ove zapadnoafričke države Umar Sisoko Embala ovo je objavio tokom konferencije za novinare u Beogradu.
Gvineja Bisao demantuje da je priznala Kosovo
Umar Sisoko Embala (Foto RTS printskrin)

"Nisam video nijedan papir koji govori da je Gvineja Bisao priznala Kosovo", rekao je premijer Gvineje Bisao na konferenciji.

Predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli saopštio je 14. januara 2011. godine da je da je Gvineja Bisao priznala nezavisnost Kosova. Tadašnja zamenica ministra spoljnih poslova Kosova Vljora Čitaku rekla je novinarima da u to ministarstvo nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje da je Gvinea Bisao priznala nezavisnost Kosova, i da je o tome obavestio Pacoli u telefonskom razgovoru.

Prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Priština tvrdi da je daleko veći broj zemlja priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova od zvaničnih 106.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da pitanje pravno obavezujućeg dokumenta sa Prištinom nije novo, te da je poznato od otvaranja pregovora sa EU s tim što malo ko zna šta treba da bude sadržaj tog dokumeta.

Šef srpske diplomatije je rekao da su velike razlike u shvatanju Prištine u vezi sa tim obavezujućim dokumentom i onoga što je stav EU koja je, kaže, statusno neutralna.

Dačić je rekao da je siguran da će biti pritisaka za priznanje Kosova.

"Nije lako, ali naša pozicija je jasna, otvoreni smo za dijalog, ali ne za jednostrane odluke", rekao je Dačić.

Verovatno, kaže, u nečijim glavama stoji da Srbija treba da prizna Kosovo, ali od toga, ističe, nema ništa.

"Kako mislite da mi možemo to da uradimo?! Nemojte da ste smešni", poručio je Dačić odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom vlade Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom.

 Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021