Vesti
Politika

Gutereš: Zabrinjavajuće ponašanje kosovske policije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš "zabrinut" je zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića. "Zabrinjavajuće ponašanje kosovske policije tokom te akcije", tvrdi on.
Gutereš: Zabrinjavajuće ponašanje kosovske policije
Antonio Gutereš(Foto Politika)

Šef UN je, u tromesečnom izveštaju Savetu bezbednosti UN, pozvao strane da izbegavaju zapaljive izjave.

U poslednja tri meseca na Kosovo se vratile svega tri osobe.

"Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava", navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Ambasadori država članica Saveta bezbednosti UN će tokom maja razmatrati ovaj izveštaj. Prethodnih nekoliko sednica najmoćnijeg tela svetske organizacije o Kosovu proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održavanja ovih sednica, pri čemu se Britanija, SAD i Francuska zalažu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišnje, prorede na dve.

Gutereš je, takođe, upozorio da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića, u kojoj je nekoliko osoba povređeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom događaju, navodeći da su potrebne "korektivne mere" vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je zabrinut i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova Olivera Ivanovića, navodeći da "međusobne sumnje i osećaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu".

"Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak... Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi", naveo je Gutereš.

Generalni sekretar UN je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnog Gorom, upozoravajući na opstrukcije pojedinih poslanika.

Gutereš je naveo i da su se u tri meseca, na koja se odnosi njegov novi izveštaj, na Kosovo vratile svega tri osobe iz redova nealbanaca.

U delu izveštaja koji se odnosi na aktivnosti Euleksa, navodi se da su istražitelji Specijalnog suda za zločine koje su tokom sukoba počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nastavili istragu o navodima vezanim za "nehuman odnos i nelegalnu trgovinu ljudskim organima".Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021