Vesti
Politika

Gutereš pozvao na otklanjanje prepreka za nastavak dijaloga BG-PR

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da su institucionalne reforme i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine glavna očekivanja međunarodne zajednice kada je reč o Kosovu i pozvao na brzo otklanjanje prepreka za nastavak produktivnog dijaloga.
Gutereš pozvao na otklanjanje prepreka za nastavak dijaloga BG-PR
Antonio Gutereš (Foto N1)

U novom šestomesečnom izveštaju o radu Unmika, koji će danas razmatrati Savet bezbednosti UN, Gutereš je istakao da prioriteti Misije ostaju zalaganje za bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava na Kosovu i u regionu i da će u sporovođenju tih ciljeva nastaviti konstruktivnu saradnju sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima.

U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020. Gutereš je naveo da je ohrabren "ličnom odlučnošću visokog predstavnika EU Žozepa Borela da predvodi napore za obnavljanje dijaloga uz posredovanje EU", kao i "opipljivim koracima koje su preduzeli Beograd i Priština, uz podršku SAD, da podstaknu povezivanje i regionalnu saradnju obećanjem da će raditi na uspostavljanju direktnih vazdušnih, železničkih i drumskih veza".

Gutereš je u izveštaju koji je završen pre izglasavanja nepoverenja novoj kosovskoj vladi, ukazao da su "izbori na Kosovu doprineli mirnom prenosu vlasti i da je prvi put novu valdu formirala dotadašnja opozicija.

"Rezultat izbora stoga je predstavljao veliku promenu u političkom okruženju na Kosovu, odražavajući želju velikog dela kosovskog stanovništva za političkim promenama. Nova vlada postavila je ambiciozan program reformi, posebno u oblastima vladavine prava i privrednog razvoja, što su dugogodišnji izazovi na Kosovu i ujedno prioriteti za UN, navodi se i ističe da će za "uspeh tih napora biti potrebni politička volja i predanost nove vlade i spoljna podrška".

Gutereš je u izveštaju naveo i da je uprkos izazovima, u velikoj meri ohrabren aktivnostima zajedničke radne grupe za nestale osobe Beograda i Prištine, koja nastavlja da deluje uz učešće i podršku Unmika i drugih agencija.

Takođe je pozdravio rad Misije na unapređenju jačanja poverenja kroz različite inicijative u saradnji s vladom, civilnim društvom, međunarodnim organizacijama i diplomatskim partnerima.

Unmik se, u saradnji sa Kosovskim timom UN usredsredio na oblasti koje su kritične za pomirenje u društvu i koje su neophodne za dijalog, kompromis i održivi mir. Kolektivni napori UN usredsređeni su na osnaživanje žena, mladih, civilnog društva i profesionalnih medija i podršku ostalim nosiocima pozitivnih promena na celom Kosovu, navodi se.

Projekti usredsređeni na jačanje institucionalnih kapaciteta i promociju višejezičnosti ojačali su podršku Misije kosovskim institucijama u zalaganju i zaštiti ljudskih prava, naglasio je Gutereš i izrazio nadu da se takav rad može proširiti i povezati sa sličnim inicijativama širom regiona. Takođe je ukazao na važnost fonda UN za podršku zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogođenim trovanjem olovom na Kosovu.

Posebno poglavlje u izveštaju odnosi se na uticaj pandemije virusa korona. Uz nabrajanje mera koje je radi sprečavanja širenja zaraze preduzela kosovska vlada ukazuje se da je Unmik u potpunosti operativan uprkos ograničenjima, ali sa ograničenom sposobnošću da primeni programske aktivnosti i projekte izgradnje povrerenja.

Kao Aneks I izveštaju generalnog sekretara UN dodat je izveštaj visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost o radu Euleksa od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020, dok se Aneks II odnosi na uspostavljanje Specijalizovanih sudskih veća i tužilaštva za procesuiranje zločina OVK na Kosovu.Ostale vesti

Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020