Vesti
Politika

Guteres poziva na primenu postojećih sporazuma

U najnovijem izveštaju o situaciji na Kosovu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine i pozvao na poštovanje postojećih sporazuma, kako bi se sprečio zastoj u procesu koji traje dugi niz godina.
Guteres poziva na primenu postojećih sporazuma
Antonijo Guteres (Foto UN)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je objavio je izveštaj Unmika o situaciji na Kosovu uoči sutrašnje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

Izveštaj pokriva aktivnosti Unmika i situaciju na Kosovu od 16. marta do 15. septembra 2021. godine.

U izveštaju objavljenom na veb stranici SBUN-a, Guteres je pozvao dve strane na konstruktivan angažman i na primenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.

"Takav pristup može dati nadu novoj generaciji za napredak, prevazilaženje prepreka za izgradnju poverenja i pomirenje i stvaranje načina za obnovu ekonomskih mogućnosti i saradnje", ocenio je Gutereš.

Izrazio je snažnu podršku punom učešću beogradskih i prištinskih vlasti u aktivnostima Radne grupe za nestala lica, poručujući da je neophodno da po strani ostave razlike u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih.

Apelovao je na sve institucije da, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i lokalnom zajednicom, obezbede pogodno okruženje za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika, i njihovu reintegraciju u kosovsko društvo.

Osvrt na sudske postupke

U izveštaju se takođe podseća da je Apelacioni sud u Prištini 24. avgusta potvrdio presudu Osnovnog suda iz decembra 2019. godine, koji je Ivana Todosijevića, poslanika u kosovskoj skupštini, predstavnika Srpske liste i bivšeg ministra lokalne samouprave, osudio na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju" na osnovu njegovog navodnog poricanja masakra iz 1999. godine u selu Račak.

Srpska lista i Beograd osudili su takvu presudu, ističući da je žalbeno veće, koje se sastojalo isključivo od sudija koji su kosovski Albanci, prekršilo odredbe Prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine postignutog uz posredstvo EU, potpisanog 19. aprila 2013. godine, a prema kojem je Apelacioni sud dužan da oformi veća u kojima većinu čine sudije koji su kosovski Srbi za sve slučajeve u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Tu tvrdnju je odbacilo Ministarstvo pravde u Prištini, koje je, uprkos komentarima portparola Evropske službe za spoljne poslove, insistiralo na tome da nije bilo kršenja.

U izveštaju se podseća i da je 6. jula u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini otpočeo glavni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, političara iz redova kosovskih Srba koji je ubijen u Severnoj Mitrovici u januaru 2018. godine.

Tokom postupka, šestorica optuženih su se izjasnili da nisu krivi pod optužbom za teško ubistvo kao deo organizovane kriminalne grupe.

Kako su tekli pregovori

Podseća se i da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti prvi put sastali 15. juna u Briselu, kada je zvanično obnovljen proces dijaloga na visokom nivou posle devetomesečne pauze.

Nakon toga je 19. jula usledio njihov drugi sastanak u Briselu, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja i visokog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, na kojem je zvanični Beograd insistirao na potrebi da Priština ispuni obaveze iz Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa radi formiranja Zajednice srpskih opština.

Razgovori na tehničkom nivou održani su u Briselu 7. i 8. septembra, i kako se navodi u izveštaju nisu rezultirali značajnim napretkom, iako su dve strane navodno dogovorile o nekim daljim koracima po pitanju nestalih osoba, kao i novi sastanak u oktobru.

Inače, na sutrašnjem zasedanju Saveta bezbednosti UN u Njujorku obratiće se šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji će imati priliku da govori i o jučerašnjoj akciji na severu pokrajine u kojoj je Priština upotrebila i vatreno oružje.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021