Vesti
Politika

Gutereš: Misija UN ostaje na Kosovu

Pozicija Ujedinjenih nacija je jasna - potrebno je da Misija UN ostane na Kosovu, izjavio je u Sankt Peterburgu generalni sekretar UN Antonio Guteres u razgovoru sa vršiocem dužnosti predsednika Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.
Gutereš: Misija UN ostaje na Kosovu
Dačić i Gutereš (Foto Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Na sastanku na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, ministar Dačić posebno je naglasio da je za Srbiju veoma važan ostanak misije UN na Kosovu i Metohiji sa neutralnim statusom, u okviru rezolucije SB 1244.

Generalni sekretar svetske organizacije Guteres je istakao da je pozicija UN jasna, da je potrebno da Misija ostane na tom prostoru jer problem još nije rešen, saopštio je MSP.

Na današnjem sastanku razmotrena su i druga pitanja regionalne bezbednosti.

Ministar Dačić još jednom je čestitao Guteresu na izboru za generalnog sekretara UN i izrazio spremnost Srbije za nastavak saradnje sa Ujedinjenim nacijama, pored ostalog i u okviru mirovnih operacija UN.

Šef srpske diplomatije obavestio je sagovornika da je u Beogradu otvorena UN kuća i pozvao je Guteresa da poseti Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Srbije razgovarao je danas sa i šefom diplomatije Mađarske Peterom Sijartom.

Dvojica sagovornika razgovarala su o bilateralnim odnosima između dve zemlje, kao i o saradnji u sferi energetike.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar privrede Goran Knežević. Razgovaralo se o mogućnosti da Mađarska bude gost Sajma poljoprivrede 2018. godine, navwedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020