Vesti
Politika

Gutereš: Misija UN ostaje na Kosovu

Pozicija Ujedinjenih nacija je jasna - potrebno je da Misija UN ostane na Kosovu, izjavio je u Sankt Peterburgu generalni sekretar UN Antonio Guteres u razgovoru sa vršiocem dužnosti predsednika Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.
Gutereš: Misija UN ostaje na Kosovu
Dačić i Gutereš (Foto Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Na sastanku na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, ministar Dačić posebno je naglasio da je za Srbiju veoma važan ostanak misije UN na Kosovu i Metohiji sa neutralnim statusom, u okviru rezolucije SB 1244.

Generalni sekretar svetske organizacije Guteres je istakao da je pozicija UN jasna, da je potrebno da Misija ostane na tom prostoru jer problem još nije rešen, saopštio je MSP.

Na današnjem sastanku razmotrena su i druga pitanja regionalne bezbednosti.

Ministar Dačić još jednom je čestitao Guteresu na izboru za generalnog sekretara UN i izrazio spremnost Srbije za nastavak saradnje sa Ujedinjenim nacijama, pored ostalog i u okviru mirovnih operacija UN.

Šef srpske diplomatije obavestio je sagovornika da je u Beogradu otvorena UN kuća i pozvao je Guteresa da poseti Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Srbije razgovarao je danas sa i šefom diplomatije Mađarske Peterom Sijartom.

Dvojica sagovornika razgovarala su o bilateralnim odnosima između dve zemlje, kao i o saradnji u sferi energetike.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar privrede Goran Knežević. Razgovaralo se o mogućnosti da Mađarska bude gost Sajma poljoprivrede 2018. godine, navwedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020