Vesti
Politika

Gutereš: Dijalog zahteva čvrstu posvećenost

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da dijalog Beograda i Prištine zahteva čvrstu posvećenost.
Gutereš: Dijalog zahteva čvrstu posvećenost
Antonio Guteres (Foto UN)

Osim toga, on je dodao da je dugotrajan mir moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa.

Gutereš je u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) za period od 16. jula do 15. oktobra naveo da je ta misija radila na izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu.

On je dodao da će Unmik nastaviti da pruža podršku cilju dugotrajnog mira i stabilnosti, a da je to između ostalog, moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Gutereš je rekao da je od potpisivanja Biselskog sporazuma 2013. godine u više navrata odlagano sprovođenje dogovora, dodavši da "dogovori postignuti na visokom nivou imaju smisla ako imaju široku podršku i delovanje obe strane".

On je kazao da Unmik godinama podržava napore Evropske unije koja rukovodi dijalogom Beograda i Prištine, dodavši da ta misija UN radi na "izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu", što kako je naveo, "direktno doprinosi napretku u političkim pregovorima".

U delu izveštaja koji se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navedeno je da je u periodu od 16. jula do 15. oktobra dijalog prešao na predsednički nivo i da su predstavnici obe strane "istakli značaj pomeranja dijaloga na dublja pitanja".

"U tom smislu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu u cilju pronalaženja rešenja i najavio da će ishod tog unutrašnjeg dijaloga definisati ’odnos Srbije i Kosova’", piše u izveštaju.

Antonio Gutereš je naveo i da je kosovski predsednik Hašim Tači u julu rekao da je vreme da se pokrene nova faza u dijalogu "koja bi dovela do potpune normalizacije između Beograda i Prištine".

Generalni sekretar UN je pozdravio napore kosovskih institucija da "održe mirno okruženje tokom političke neizvesnosti" nakon prevremenih parlamentarnih izbora 11. juna.

Gutereš je pozvao političke lidere na Kosovu da obrate pažnju na javne komentare o mehanizmima međunarodne pravde, posebno kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.

Generalni sekretar UN je izrazio zahvalnost šefu Unmika Zahiru Taninu i toj misiji na naporima da se izgradi poverenje među zajednicama i u cilju ostvarenja napretka i dugotrajne stabilnosti na Kosovu, ali i u regionu.

 Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021