Vesti
Politika

Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak

Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Nikos Dendias i Donika Grvala Švarc u Atini (Foto Tviter@NikosDendias)

Zahvalivši se na prijemu, Grvala je izrazila spremnost Vlade Kosova da unapredi bilateralne odnose sa Grčkom, kao važnom zemljom za regionalnu bezbednost i stabilnost.

Ona je podvukla da Kosovo ceni Grčku kao "prijateljsku i partnersku zemlju", da ceni konstruktivnost Atine u odnosu na evropsku agendu i liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Ministarka Grvala je naglasila da bi "priznavanje i poštovanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica Evropske unije, uključujući i Grčku, predstavljalo hrabar potez i doprinelo stabilnosti u regionu i šire, te omogućilo otvaranje nove dinamike u rešavanju dugoročnih problema na Balkanu".

"Ne samo za naše zemlje, već više za našu decu i unuke, ovo bi bilo obećanje stabilnosti i trajnog mira u Evropi. Takav korak bi bio istorijski i mi mislimo da je to nešto što treba da se uradi", rekla je Gervala.

Šef grčke diplomatije Nikolaos Dendias je rekao da zemlje Zapadnog Balkana u perspektivi imaju samo evropski put i da vladavina prava i zaštita ljudskih prava treba da budu politički, ekonomski i kulturni kompas za zemlje Balkana.

Na sastanku je razgovarano i o spoljnopolitičkim pitanjima, evropskim i regionalnim temama. Sagovornici su se osvrnuli i na potrebu proširenja oblika saradnje u drugim oblastima kao što su kultura, nauka, obrazovanje i zdravstvo, te istakli značaj daljeg unapređenja ekonomskih odnosa. Posebno pažnja je posvećena saradnji u oblasti energetike.

Ministarka Gervala je istakla da je Kosovo u fazi razmatranja "najboljih opcija u pogledu energetske strategije".

"Naša energetska budućnost obuhvata tradicionalnu i obnovljivu energiju. U kontaktu smo sa našim prijateljima u vezi sa opcijama za izazovnu tranziciju u ovoj oblasti. Nastavićemo da budemo u bliskom kontaktu sa Grčkom oko detalja i naše odluke u vezi sa tim", rekla je ona.

Grvala je ponovila da "vlada i građani Kosova teže ka evroatlantskim integracijama i navela veliku posvećenost jačanju vladavine prava kao preduslovu za dalju demokratizaciju".

Ona je u Atini predstavila i ponudu Kosova u pogledu povoljnih mogućnosti za poslovanje, te "konkurentni okvir sa niskim porezima, bez birokratije i sa velikim ljudskim potencijalom za profesionalni rad". Po njenom mišljenju, to su dobri razlozi da se Kosovo razmotri od strane stranih investitora i istraže različite mogućnosti za direktne investicije.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022