Vesti
Politika

Gruzija ne menja stav o Kosovu

Premijer Gruzije Irakli Garibašvili izjavio je u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem da se stav njegove zemlja o pitanju Kosova neće menjati i da Gruzija daje punu podršku Srbiji.
Gruzija ne menja stav o Kosovu
Vladimir Orlić i Irakli Garibašvili (Foto Tanjug/Narodna skupština Repubike Srbije)

Orlić boravi u Gruziji na poziv predsednika parlamenta Šalve Papuašvilija, a sa Garibašvilijem je razgovarao o bilateralnim odnosima, intenziviranju sveukupne saradnje i evropskim integracijama, saopštila je Skupština Srbije.

Orlić je naveo da je pitanje evropskih integracija Srbije teško opterećeno dijalogom Beograda i Prištine.

"Svakodnevno smo suočeni sa jednostranim potezima Prištine, kao i drskim odbijanjem Aljbina Kurtija da konačno, nakon decenije čekanja, formira ZSO. Zahtevamo da potpisani sporazumi budu neodložno implementirani, te da se za naš narod na Kosovu osigura bezbednost, jer su to elementarni preduslovi za dalji dijalog", dodao je Orlić.

Sastanku su prisustvovale i potpredsednica parlamenta Srbije i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom Dubravka Filipovski.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023