Vesti
Politika

Grupa žena iz Ukrajine na Kosovu se obučava za uklanjanje mina

Grupa žena iz Ukrajine stigla je na Kosovo, gde će u naredne tri nedelje biti deo obuke za uklanjanje neeksplodiranih sredstava. One čine prvu grupu koju obučava kompanija iz Peći, specijalizovana za upravljanje rizicima od eksplodiranih ostataka rata.
Grupa žena iz Ukrajine na Kosovu se obučava za uklanjanje mina
Obuka žena iz Ukrajine u Peći za uklanjanje neeksplodiranih sredstava(Foto Printskrin N1)

Napustile su privremeno njihove porodice i zemlju u ratu, ali im je cilj jasan: pomoći svojoj Ukrajini suočenoj sa ruskim napadom na bilo koji mogući način.

Anastasija, Katerina i Julia su samo tri od ukupno osam Ukrajinki koje su došle na Kosovo da bi pohađale tronedeljnu obuku deminiranja, koja će im pomoći da počnu sa čišćenjem njihove zemlje preplavljene eksplozivnim napravama.

“Bilo koji način na koji mogu da pomognem mojoj zemlji je oblik rezistencije ruskoj invaziji. Deminiranje je već počelo, jer je ljudima potrebna zemlja odmah, pa je neophodnost za novim deminerima velika”, kaže učiteljica Anastasija Minčukova.

Trening je omogućen samo ženama, jer muškarcima nije dozvoljeno da zbog rata napuste Ukrajinu. Zbog toga je Katerina, koja radi za švajcarsku fondaciju za deminiranje, privremeno ostavila troje dece i muža, da bi učestvovala u obučavanju za identifikovanje i deminiranje eksplozivnih naprava.

“Kao majka znam koliko je ozbiljan ovaj problem, naročito kada imate decu. Suočavamo se sa problemom visoke kontaminacije sa različitim eksplozivnim napravama i u momentu kada naša deca naiđu na ove naprave, njihova bezbednost biće ugrožena, pa je ova obuka veoma važna", navodi Julia Katelik iz Kramatorska.

Obuka grupe Ukrajinki se obavlja u Peći, gde je sedište specijalizovane kompanije MAT, koja na Kosovu funkcioniše od 1999. godine. Kažu da su ponosni što njihovo iskustvo mogu preneti drugim zemljama koje se nalaze u sličnoj situaciji kao Kosovo posle rata.

“Trudimo se da zbog osetljive situacije i rata koji se tamo i dalje vodi ne vršimo pritisak, ali su naša predavanja sistematična i progresivna, i verujemo da će rezultati biti dobri”, ističe instruktor Artur Tigani.

Ukrajinke žale što ove godine nisu bile u mogućnosti da Uskrs provedu sa njihovim najbližim, ali su, kako kažu, bar mogle da spavaju bez straha od bombardovanja i eksplozija.

“Nedostaje mi ono vreme kada nisam ni znala koji je bio smisao sirene za vazdušne napade…”, zaključila je Katerina.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022