Vesti
Politika

’’Grenel sigurno zna sadržaj razgovora Vučića i Tačija’’

Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da je iznenađujuće da je u obaranju vlade specijalni američki izaslanik Ričard Grenel imao isti stav kao i Beograd.
’’Grenel sigurno zna sadržaj razgovora Vučića i Tačija’’
Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

"Ambasadora Grenela sreo sam ubrzo nakon izbora na kojima smo pobedili prošle godine. Tada je rekao da bi Kosovo trebalo da ukine taksu na srpsku robu i da Srbija treba da zaustavi kampanju za povlačanje priznanja. Kasnije, u januaru, vratio se na Kosovo i ponovio istu stvar. Ali nakon povratka iz Beograda, malo po malo, odustao je od zahteva da Srbija prekine kampanju priznanja. Predomislio se", naglasio je Kurti u intervjuu za američki "Forin polisi".

Prema njegovim rečima, Grenel ima specifičan stav, identičan onom u Beogradu.

 "Ovo je iznenađujuće. Nikada ranije u 30 godina odnosa, od 1989. godine, na Balkanu nije bilo američkih predstavnika sa identičnim stavom s Beogradom", rekao je Kurti.

Kako prenosi Kosovo onlajn, prema njegovm rečima, Kosovo ima slabog predsednika (HašimaTačija) koji pokušava da ojača svoje pozicije, dok broji poslednje dane na toj funkciji.

"Mislim da ambasador Grenel koristi ovu situaciju da Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postignu određeni sporazum, da ga predstave kao uspeh u međunarodnoj areni. Njega ne zanima mnogo sadržaj dogovora. Brine o vremenu. Fokusiran je na potpise na kraju sporazuma, ali ne i na tekst sporazuma. A ako želite da to bude brzo, izvršite pritisak na slabu stranu. A Srbija je jača i veća. Ne zanima ga istorija. A na Balkanu, ako zanemarite istoriju, može da bude loše. Problem se uvek vraća", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Grenel ga nije mogao privoleti, pa je počeo da vrši pritisak na koalicionog partnera u vladi, Demokratski savez Kosova (DSK).

"Očigledno samo pretnjom, ali možda i dajući im neku drugu atraktivnu ponudu za vođenje vlade, što oni zapravo i žele. Mislim da je motor koji stoji iza pokreta koji je glasao za nepoverenje vladi, definitivno bio Grenel", rekao je Kurti.

Na pitanje kako to utiče na odnos građana Kosova prema SAD, Kurti je rekao da su građani zabrinuti zbog onoga što bi moglo da se dogodi u budućnosti.

"Strah od onoga što se može dogoditi u budućnosti nije samo stav Grenela. To je projekat razmene teritorija koji je i dalje aktuelan kao ideja", kaže Kurti.

Na konstataciju da je Grenel negirao razgovore o razmeni teritorija, Kurti kaže da on možda nije učestvovao u dogovoru Tačija i Vučića, ali da je siguran da za njih zna, kao i za njihov sadržaj.

"Potreban mu je sporazum koji može pokazati da se međunarodne krize mogu rešiti mirnim putem, čak i ako to znači razmenu teritorija. Mislim da teritorijalna razmena uzrokuje više izbeglica i više sukoba, a ne nove granice kao što možda neki misle. Možete ih nacrtati na papiru, ali u stvarnosti na terenu to ne može proći bez sukoba", napomenuo je Kurti.

U intervjuu za FP, on je podsetio da je Grenel pomogao u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine o železnici, autoputu, vraćanju direktnih letova između Beograda i Prištine, te da je zainteresovan za postizanje krajnjeg sporazuma.

"Njegova žurba ga gura na istu stranu kao i Beograd. Jer, ako želi brz dogovor, onda vrši pritisak", rekao je Kurti.

On je ocenio da ono što sada radi predsednk Kosova Hašim Tači predstavlja kršenje ustava jer pokušava da formira novu vladu i izbegne izbore znajući ko će pobediti na tim izborima.

"Naša stranka Samoopredeljenje ovih dana prema svim anketama ima više od 50 odsto podrške. Kosovo je parlamentarna republika. Predsednik ima protokolarna ovlašćenja“, napomenuo je Kurti u intervjuu za "Forin polisi“.

On je ukazao da ne traži sada nove izbore, već nakon pandemije korona virusa, podsetivši da je Tači 16. marta tražio da se proglasi vanredno stanje, u trenutku kada nije bilo nijednog smrtnog slučaja izazvanog virusom kovid-19 na Kosovu, a zaraženih je bilo 19.

Na pitanje zašto je bio protiv vanrednog stanja, Kurti objašnjava da prema ustavu u vanrednom stanju predsednik postaje vrhovni komandant oružanih snaga. Predviđena je opšta mobilizacija i on može da raspoređuje oružane snage na ulicama Kosova, prenosi Koha.

"Predsednik takođe preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti Kosova, implicirajući da će obavljati i izvršnu vlast. Svima je očigledno da je pokušavao da virus upotrebi za prisvajanje moći, a ne da se bori protiv pandemije“, rekao je Kurti.Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020