Vesti
Politika

Grenel sa Tačijem: Moramo da napredujemo, to uključuje i odustajanje od taksi

Specijalni predstavnik predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine Ričardom Grenel i kosovski predsednik Hašim Tači imali su radnu večeru u Prištini. Tači je izrazio nadu da će "pod vođstvom predsednika Trampa doći do konačnog dogovora sa Srbijom", dok je Grenel na Tviteru na to dodao da "mora biti napretka, što uključuje i ukidanje taksi".
Grenel sa Tačijem: Moramo da napredujemo, to uključuje i odustajanje od taksi
Grenel i Tači (Foto: Tanjug/STR)

"Verujem da pod vođstvom predsednika Trampa možemo da postignemo mir, stabilnost i konačan dogovor sa Srbijom što će doprineti miru na Zapadnom Balkanu. Vaša uloga je ključna. Ono što drugi nisu uspeli, uradile su SAD", poručio je, nakon polučasovne radne večere sa specijalnim predstavnikom predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, kosovski predsednik Hašim Tači.

S druge strane, poruke koje je preneo sam Grenel, uglavnom su se ticale platforme za pregovore koju zagovara od svog imenovanja u oktobru prošle godine - ekonomskom interesu za saradnju, prenosi KoSSev.

Tači je, kako prenosi Koha, "večeras u Prištini kako bi razgovarao o dijalogu, ne da bi se bavio lokalnim temama u vezi sa minulim izbornim procesom na Kosovu".

"Grenel je zadužen za normalizaciju odnosa sa Srbijom i nije ovde zbog lokalnih političkih problema, jer nijedan ambasador ne vrši pritisak oko lokalnih problema. Diskutovali smo o dijalogu i ključnim pitanjima za Kosovo. Ova poseta nema veze za agendama domaćih aktera nakon izbora. Pod vođstvom predsednika Trampa ćemo uspeti", rekao je Tači novinarima, javlja Koha.

Ipak, Grenel će se sutra sastati sa liderom drugoplasirane partije na oktobarskim izborima za kosovsku skupštinu, Isom Mustafom, što neće biti i njegov prvi sastanak sa DSK ovog meseca. On se sa delegacijom DSK već jednom sastao početkom januara u Berlinu, dok s druge strane, nema potvrde o njegovoj nameri sa se sastane i sa liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, koji je i zvanično mandatar nove kosovske vlade.

Sam Grenel, potvrdio je da nema preference kada su vladajuće koalicije buduće vlade Kosova u pitanju i veći deo svog obraćanja posvetio je pozivima na fokusiranje na ekonomski razvoj i stvaranje radnih mesta.

"Želimo da region razvijemo ekonomski. Mladim ljudima je potreban posao. To je politika predsednika Trampa. Ekonomija SAD cveta zato što smo rekli da ljudi moraju da preuzmu moć. Morate stvoriti poslove i ekonomski razvoj za ljude koji to zaslužuju", rekao je Grenel, dodajući da je sve to nemoguće kada postoje političke konfrontacije.

"Zato sam ovde, ne želim da učestvujem u političkim prepirkama jer nas to vraća unazad. Želim da sagledam probleme koje imamo i pokrenem Kosovo i Srbiju napred", zaključio je Grenel, javlja Koha.Ostale vesti

Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezulutate dijaloga o Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda o pitanju Kosova i da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
DSK: Vreme je za ukidanje takse
Čelnici Demokratskog saveza Kosova smatraju da bi mera reciprociteta trebalo da se sprovodi u uskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Lider te stranke Isa Mustafa rekao je to juče Gazeti Ekspres, a istog je mišljenja i predsednica parlamenta Vjosa Osmani. Član rukovodstva Ljufti Haziri smatra da je vreme za ukidanje takse.
  • 22.02.2020
„Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine“
Kosovski predsednik Hašim Tači za nešto više od mesec dana ulazi u finalnu godinu petogodišnjeg mandata obeleženog nedovršenim pregovorima Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog
Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak postavljen je danas za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, prenosi prištinska Gazeta Ekspres pozivajaući se na neimenovane izvore u Briselu.
  • 21.02.2020
Borel sa Vučićem, Tačijem i Kurtijem o specijalnom izaslaniku
Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je danas o postavljanju specijalnog izaslaniku EU za dijalog Beograd-Priština i za Zapadni Balkan razgovarao telefonom s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem Aljbinom Kurtijem.
  • 21.02.2020
Godfri: Grenel sa još više energije u ulozi specijalnog izaslanika
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da će ambasador Ričard Grenel i posle imenovanja za rukovodioca obaveštajnih službi SAD nastaviti sa svojom ulogom specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine i da će se sa još većom energijom posveti tom izazovu.
  • 21.02.2020