Vesti
Politika

Grenel: Privatni građanin

Nekadašnji američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel obratio se jutros novinarima na prelazu Merdare i tom prilikom rekao da je na Kosovu bio u svojstvu "privatnog građanina", a ne kao predstavnik američke administracije i poručio da su mnogi u SAD frustrirani zbog neprimenjivanja Vašingtonskog sporazuma.
Grenel: Privatni građanin
Ričard Grenel (Foto Kim)

"Više nisam sa vladom SAD i dolazim u svojstvu privatnog građanina, jer smo frustrirani zbog toga što se ne primenjuje istorijski ekonomski dogovor postignut u Beloj kući", rekao je Grenel.

"To je trebalo da omogući da se na godinu dana obnovi vazdušna veza između Prištine i Beograda, otvore železničke i putne linije, ukinu granice i omogući protok robe. U poslednjih 14 meseci to bi omogućilo dolazak američkih i drugih investitora sa zapada i stvorilo bi nova radna mesta. Umesto toga, malo smo videli da se realizovalo i to je ono što frustrira. Ovde se ne radi o Trampu niti o vladama, ovde se radi o ljudima, mladim ljudima koje smo želeli da zadržimo u ovom regionu dobro plaćenim poslovima", dodao je on.

Na pitanje o razlozima njegovog boravka u regionu, Grenel je odgovorio da "radi u privatnom sektoru".

"Bio sam nekoliko dana u Albaniji, proveo nekoliko dana na Kosovu, a narednih nekoliko dana provešću u Beogradu. Pokušavam da nađem ekonomske prilike, da američki i zapadni biznismeni ulažu novac ovde i prave poslove", rekao je on.

"Zaustavite politiku i hajde da stvaramo poslove", poručio je Grenel, koji novinarima nije želeo da otkrije sa kim se sve sastao na Kosovu.

Komentarišući dijalog u Briselu, naveo je da trenutno "nema dijaloga između Beograda i Prištine", što je po njemu frustrirajuće, a ocenio je da bi Bajdenova administracija morala da "bude mnogo agresivnija, jer u ovom trenutku SAD nemaju ni ambasadora na Kosovu".

Grenel se na kraju razgovora s medijima na Merdaru dotakao i pisma upućenog predsedniku Bajdenu koje je potpisalo sedam kongresmena, istakavši da oni ne poznaju region i nisu u pravu.

Kako Grenel ističe, ti kongresmeni ne znaju šta se ovde dešava i "samo pričaju iz Vašingtona", a kao primer naveo je pitanje medijskih sloboda u Srbiji.

"Osoba iz Srbije govori da dobijam neverovatnu sumu novca od Vlade Srbije, što očigledno nije istina i potpuno je lažna vest, ali mi se čini da ima slobode medija, jer imate tog momka koji daje lažne vesti i ima svo pravo da to kaže, iako je skroz pogrešno, a ja to mogu da demantujem", rekao je Grenel.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022