Vesti
Politika

Grenel pozdravio uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova

Američki diplomata Ričard Grenel pozdravio je uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova na osnovu dogovora Beograda i Prištine u čijem je postizanju posredovao, ocenivši da je reč o istorijskom danu.
Grenel pozdravio uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova
Ričard Grenel (Foto arhiva Kim)

„Sjajan dan. Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose“, naveo je Grenel na Tviteru.
 
On je zahvalio ministrima spoljnih poslova Kosova i Izraela, Gabrijelu Aškenaziju i Meljizi Haradinaj Stubli, doskorašnjem predsedniku SAD Donaldu Trampu i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na, kako je naveo, „predanosti da današnji dan učine zaista istorijskim“.
 
Uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Izraela dogovoreno je vašingtonskim sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova.
 
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">A great day. <br><br>Israel and Kosovo officially sign diplomatic relations. <br><br>Thank you, <a href="https://twitter.com/MelizaHaradinaj?ref_src=twsrc%5Etfw">@MelizaHaradinaj</a>, <a href="https://twitter.com/IsraelMFA?ref_src=twsrc%5Etfw">@IsraelMFA</a>, Donald Trump and <a href="https://twitter.com/SecBlinken?ref_src=twsrc%5Etfw">@SecBlinken</a> for your commitment to making today a truly historic day! <a href="https://t.co/z4kSNjuqFY">pic.twitter.com/z4kSNjuqFY</a></p>&mdash; Richard Grenell (@RichardGrenell) <a href="https://twitter.com/RichardGrenell/status/1356243363981217796?ref_src=twsrc%5Etfw">February 1, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
 
Taj dogovor je postignut 4. septembra u Beloj kući, uz posredovanje Grenela, tada Trampovog specijalnog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova.
 
Između ostalog, Srbija se u Beloj kući obavezala da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine, a Kosovo na međusobno priznanje s Izraelom.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021