Vesti
Politika

Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Ričard Grenel (Foto EPA)

„Ambasador Grenel je podneo ostavku sa funkcije 1. juna“, izjavio je Frans presu portparol ambasade Džozef Džordono-Šolc i dodao da će do imenovanja novog ambasadora tu funkciju obavljati Robin Kvinvil, do sada Grenelova zamenica.

Portparol je dodao da Grenel ostaje Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Grenel (53), koji je bio portparol SAD pri UN, bio je ambasador u Nemačkoj od aprila 2018. godine. Njegov odlazak sa funkcije ambasadora u Berlinu se pominje već nekoliko nedelja.

Američki diplomata je do sada obavljao i dužnost direktora nacionalnih obaveštajnih službi u Vašingtonu. Senat Kongresa SAD nedavno je na tu poziciju postavio republikanskog kongresmena Džona Retklifa.

Grenel je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine.

Grenel je početkom 2020. godine izdejstvovao da predstavnici Beograda i Prištine potpišu tri pisma o namerama, za obnovu železničkog, avionskog i drumskog saobraćaja.Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020