Vesti
Politika

Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Ričard Grenel (Foto EPA)

„Ambasador Grenel je podneo ostavku sa funkcije 1. juna“, izjavio je Frans presu portparol ambasade Džozef Džordono-Šolc i dodao da će do imenovanja novog ambasadora tu funkciju obavljati Robin Kvinvil, do sada Grenelova zamenica.

Portparol je dodao da Grenel ostaje Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Grenel (53), koji je bio portparol SAD pri UN, bio je ambasador u Nemačkoj od aprila 2018. godine. Njegov odlazak sa funkcije ambasadora u Berlinu se pominje već nekoliko nedelja.

Američki diplomata je do sada obavljao i dužnost direktora nacionalnih obaveštajnih službi u Vašingtonu. Senat Kongresa SAD nedavno je na tu poziciju postavio republikanskog kongresmena Džona Retklifa.

Grenel je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine.

Grenel je početkom 2020. godine izdejstvovao da predstavnici Beograda i Prištine potpišu tri pisma o namerama, za obnovu železničkog, avionskog i drumskog saobraćaja.Ostale vesti

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020