Vesti
Politika

Grenel: Naš pristup konfliktu Srbije i Kosova drugačiji

Američki predsednik Donald Tramp gleda na dvadesetogodišnji konflikt Srbije i Kosova kao na nešto što je pogrešno vođeno, a mi smo se pitali šta možemo da radimo drugačije, ocenio je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.
Grenel: Naš pristup konfliktu Srbije i Kosova drugačiji
Ričard Grenel (Foto arhiva Kim)

Svi su se do sad fokusirali na politiku, a mi smo fokusirani na ekonomiju. Želimo da kapitalizam dođe u region na velika vrata, da stvaranjem novih radnih mesta uradimo ono što nisu uspeli oni koji su se do sada fokusirali na politički aspekt konflikta između Srbije i Kosova, istakao je Grenel za Srpski radio u Čikagu, prenosi FoNet.

Naš pristup spoljnoj politici je drugačiji, mi ne želimo da se mešamo u rešavanje problema. Probleme treba da rešavaju oni koji žive na nekoj teritoriji, ljudi koji su tamo, na terenu, ukazao je on.

Naša uloga je, dodao je Grenel, da ponudimo, da obezbedimo novac za realizaciju projekata za koje verujemo da mogu biti uspešni, da ispratimo tokove tog novca. Koncentracija na ovakvim ekonomskim projektima daje mladim ljudima u regionu bolji život, a političari će kasnije postići političke dogovore, smatra Grenel.

Opisujući kako su tekli pregovori dve strane u Vašingtonu, Grenel je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "bio veoma težak pregovarač", da se snažno borio za srpski narod, što je očekivano, i da su pregovori bili žestoki, jer su obe strane želele više.

Grenel je istakao i da je uticao na Trampa i podstakao ga da poseti Srbiju, Kosovo i čitav region i da zaista pokaže ekonomsku moć u razvoju.

Predsednik Trump je rekao da bi mu bilo veoma drago da poseti region i da jedva čeka da dođe u posetu. Još nemamo datume ili specifikacije, ali već smo savladali prvu prepreku, a to je da se Bela kuća zvanično slaže sa tim, predočio je Grenel.

Upitan o ideji mini Šengena, Grenel je objasnio da je Sjedinjene Države u tome neće učestvovati ili nadzirati, ali da im se sviđa ideja i žele da svi u njoj učestvuju. Zbog toga smo to stavili u ove pregovore, da vidimo da i Srbija i Kosovo učestvuju u mini Šengenu. I zaista nam se sviđa ideja, dobra je ideja komercijalne saradnje i izgradnje multilateralnih organizacija zasnovanih na stvaranju profita i zapošljavanja ljudi, u borbi za kapitalizam, objasnio je on.

Grenel je istakao da su tokom pregovora insistirali na tome da se na godinu dana prekinu pokušaji Kosova da uđu u međunarodne organizacije, kako bi moglo da se razgovara o ključnim temama.

"Sa druge strane, što se tiče odnosa Kosova i Izraela, Trampova administracija smatra da SAD moraju da na svaki način pokušaju da pomognu Izraelu, koji se nalazi u veoma neprijateljskom okruženju. Zato nam je važno da ojačamo grupu zemalja koja želi da podrži Izrael, i u tu grupu smo zaista snažno želeli da uključimo i Kosovo", rekao je Grenel.Ostale vesti

„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020
RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020