Vesti
Politika

Grenel: Cilj Sporazuma da se granice što više ostave po strani

Specijalni predstavnik Bele kuće Ričard Grenel izjavio je da će sporazum koji su Beograd i Priština postigli u Vašingtonu, insistiranjem na ekonomiji imati odjeka i na međunarodnom planu.
Grenel: Cilj Sporazuma da se granice što više ostave po strani
Potpisivanje sporazuma (Foto Rojters/Leah Millis)

Cilj sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Vašingtonu je da se granice ostave što je više moguće po strani, rekao je Ričard Grenel u izjavi za program ACLJ.org, dok je link emisije postavio na svom Tviter nalogu.

Naveo je da je sporazum uključio i priznavanje diploma, otvaranje avio linije Beograd-Priština i razvoj železničkog i drumskog sabraćaja, što će doprineti jačanju trgovinske razmene.

Podsetio je i na jezero (Gazivode), na studiju izvodljivosti koju rade SAD kako bi se iskoristili energetski potencijali.

Grenel je rekao da je sporazum značajan i za Izrael i za geopolitički mir.

"Postoje dva, odnosno tri aspekta sporazuma – prvi Hezbolah je označen kao teroristička organizacija, drugi obe strane su se dogovorile o diversifikaciji energetskog snabdevanja i produbljivanju odnosa sa Izraelom", naveo je Grenel.

Za Srbiju, gde 100 procenata enegije dolazi iz Rusije, to znači okretanje ka drugim izvorima snabdevanja, obe strane su se dogovorile da diverzifikuju izvor snabdevanja, rekao je Grenel.

Prema rečima specijalnog savetnika predsednika SAD, sporazum će produbiti veze sa Izraelom, Srbija će premestiti ambasadu do jula u Jerusalim, Priština i Izrael će se međusobno priznati, što će pojačati njihove međusobne odnose.

"To sve pomera region ka Zapadu i okreće od Rusije i Kine. To je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa", smatra Grenel.

Na pitanje da prokomentariše to što i BiH razmišlja da ambasadu pomeri u Jerusalim (reč je o predlogu srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika) i da li je reč o udaljavanju od Rusije, Kine, Grenel je naveo da sve to čini SAD bezbednijim.

Sve to čini da SAD imaju više saveznika i otvara mogućnost da američke kompanije šire biznis u regionu, naveo je Grenel.

 Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020