Vesti
Politika

Grenel: Beograd i Priština da se koncentrišu na primenu ranijih sporazuma

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izrazio je zabrinutost zbog porasta nasilja na Kosovu i apelovao na obe strane da se koncentrišu na primenu ranijih sporazuma, sprovođenje ekonomskih reformi i obezbeđivanje poslova mladim ljudima.
Grenel: Beograd i Priština da se koncentrišu na primenu ranijih sporazuma
Ričard Grenel (Foto FoNet/Aleksandar Levajković)

Grenel je ocenio da američka politika u ovom trenutku prepušta inicijativu Evropljanima i da Bela kuća nije posvetila dovoljnu pažnju kosovskom pitanju.

"Potreban je ekonomski razvoj, potrebno nam je da obema stranama bude jasno da je to cilj, a to se nije desilo za vreme administracije Džozefa Bajdena", rekao je, gostujući na RTS-u, Grenel.

Povodom francusko-nemačkog predloga on je kazao da je reč o "uopštenim idejama, da nema detalja".

"Ljudi neće potpisati ugovor koji samo obnavlja ranije ugovore. Sada smo u situaciji kada moramo da primenimo prethodne ugovore da bismo dobili stabilnost i ekonomske reforme", dodao je Grenel.

"Francuska i Nemačka nastoje da se postigne novi sporazum koji će biti iznad svih ranijih ugovora a bilo bi bolje da stave naglasak i da se koncentrišu na implementaciju prethodnih sporazuma", smatra bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine.

On je takođe rekao da je zabrinut zbog toga što kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja da odbacuje američke i evropske ideje i "da nema posledica po njega".Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023