Vesti
Politika

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Ričard Grenel (Foto EPA)

Prema rečima Grenela Bajden je pregovore Beograd i Prištine pretvorio u američko predsedničko političko pitanje.

"Uradivši to, on je garantovao da neće biti napretka pre novembra i narod Kosova i Srbije moraće da sačeka, ponovo, da političari prestanu da ih koriste", naveo je Grenel na Tviteru.

Grenel tvrdi da je Bajden, kao potpredsednik SAD, voleo da ga mediji prikazuju kao nekoga ko ima veliku moć kada je reč o spoljnim poslovima u administraciji Baraka Obame, iako je, kako je naveo, tadašnji ministar odbrane rekao da je Bajden pogrešio u skoro svakom većem pitanju iz oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti u protekle četiri decenije.

On je ocenio da zato ne bi trebalo da bude iznenađenje da je Bajden, koji će najverovatnije biti imenovan za predsedničkog kandidata demokrata, nastavio da daje, kako je ocenio, samo prazna obećanja "narodima Kosova i Srbije".

Grenel je istakao da se, za razliku od Bajdenovog pristupa koji se zasniva, kako je naveo, na mnogo govora, a malo akcije, Trampova administracija usredsredila na preduzimanje "važnog prvog koraka ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije".

U tom cilju, podvukao je, predsednik Tramp je nadgledao uspešne pregovore o tri odvojena sporazuma između Beograda i Prištine o vazduhopolovnom, železničkom i automobilskom saobraćaju.

Grenel je rekao da je predsednik Tramp omogućio da se postignu rezultati na koje se odavno čeka, dok "Bajden opet samo priča, baš kao što je to činio tokom 40 godina u Vašingtonu".

"Građani Kosova i Srbije znaju da nema poređenja između osam godina praznih obećanja Obame i Bajdena i akcija Trampove administracije", poručio je Grenel.

Bajden: Pozdravljam nastavak dijaloga, SAD da sarađuju sa EU

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden pozdravio je odluku lidera Beograda i Prištine da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ocenivši da postizanje sporazuma između dve strane zahteva transatlansku saradnju.

Bajden, koji će najverovatnije u avgustu biti imenovan za predsedničkog kandidata demokrata, pozvao je lidere Beograda i Prištine da prihvate "duh kompromisa i pomirenja u ovim razgovorima, znajući da će imati punu podršku američkog naroda".

"Sveobuhvatno rešenje, koje bi vodilo uzajamnom priznanju, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države i jačanje njihovih demokratskih institucija, od presudnog je značaja za napredovanje Kosova i Srbije", naveo je Bajden u saopštenju.

Bivši potpredsednik SAD kaže da bi postizanje rešenja o tom pitanju dodatno ojačalo bezbednost i prosperitet dve strane i unapredilo njihove težnje za članstvom u EU i međunarodnim institucijama, prenosi Glas Amerike na albanskom jeziku.

"Partnerstvo između SAD i Evrope zahteva posvećenost svih partija, kao i učešće i liderstvo Amerike", rekao je Bajden.

Džo Bajden je kritikovao administraciju predsednika SAD Donada Trampa jer, kako tvrdi, nije uspela da se koordiniše sa evropskim izaslanicima, koji posreduju u dijalogu između dve strane već skoro deceniju, kada je trebalo da se održi sastanak u Beloj kući u Vašingtonu u junu, koji je potom otkazan.

"SAD moraju da sarađuju sa evropskim partnerima, ne da im okreću leđa. To je najbolja nada za trajno rešenje koje bi otvorilo mirniju, prosperitetniju i evropsku budućnost za obe zemlje", naveo je Bajden.

Džo Bajden je rekao da će, ako bude izabran za predsednika SAD, njegova administracija raditi na "miru i bezbednosti u jugoistočnoj Evropi i sarađivati sa partnerima EU kako bi ovaj san postao realnost".Ostale vesti

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021
Nisu verifikovane liste Samoopredeljenja, AAK, Nisma...
Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet "za" i pet "protiv". Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.
  • 23.01.2021
Dačić: SPS sa Srpskom listom izlazi na kosovske izbore
Na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu tamošnji socijalisti nastupiće zajedno sa Srpskom listom, najavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić posle sastanka s kandidatima za poslanike.
  • 22.01.2021
Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021