Vesti
Politika

Grdžaliju: Tarifa na uvoz brašna iz Srbije privremena mera a ne politička

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju kaže da je uvođenje tarife na uvoz brašna iz Srbije na Kosovo privremena mera kosovskog ministarstva trgovine koja ne bi trebalo se tumači kao politička.
Grdžaliju: Tarifa na uvoz brašna iz Srbije privremena mera a ne politička
Safet Grdžaliju (Foto Kim)

Grdžaliju kaže da je u celodnevnom kontaktu sa predstavnicima Privredne komore Srbije i da se nada da će ova situacija biti ubrzo rešena.

„To je privremena mera i da to nije političkog karaktera i kroz dijalog i komuniciranje to će se rešiti ubrzo. Niko nije spreman da izazove bilo kakvu paniku ili bilo koju situaciju koja ne ide u prilog svemu tome što smo radili do sada i u tom kontekstu ja se nadam da će to ubrzo biti rešeno“.

Grdžaliju očekuje da se tokom naredne nedelje pronađe rešenje za novonastalu situaciju.

„Mi kao komore se zalažemo da uklonimo sve moguće barijere i ovo ne treba da se događa kada postoji berlinski proces, kada se priča o nekom zajedničkom tržištu i u tom kontekstu naš zadatak je da imamo ravnopravnu ekonomiju, ravnopravni pristup i da tu nema nikakvih prepreka za bilo koga u regiji“, kaže Grdžaliju.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020