Vesti
Politika

Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu (Foto Tanjug/ Zoran Žestić)

„Obavestio me je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o nedavnim razgovorima sa Prištinom i podržavamo taj dijalog o normalizaciji odnosa, koji će doneti održivo rešenje, stabilnost područja i zamajac evropskom putu Beograda“, izjavila je Katerina Sakelaropulu.

Prema njenim rečima, Grčka smatra da Srbija pripada evropskoj porodici.

„Naglasila sam stabilan i čvrst stav Atine o potrebi priključenja Srbije Evropskoj uniji“, izjavila je Sakelaropulu, uz konstataciju da su postojali pritisci na diplomatskom nivou, ali da to nije uticalo na stav Grčke.

„Imamo doslednost u svojoj politici. Atina pozdravlja i podržava dogovor iz Ohrida koji su Beograd i Priština postigli o Aneksu implementacije plana EU o normalizaciji“, navela je grčka predsednica.

Ona je kao cilj odredila priključenje Zapadnog Balkana EU, pozdravila napredak u odnosima, ostvaren u Briselu i Ohridu, posebno Aneks sporazuma, i dodala kako je važno i korisno da se dijalog nastavi.

Predsednica Grčke je ocenila da je napad Rusije na Ukrajinu pokazao da se za mir mora boriti.

„Težnje za proširenjem teritorije nemaju mesta u Evropi u 21. veku. Ne vidi se perspektiva diplomatskog rešena tog spora“, izjavila je Katerina Sakelaropulu.

Prema njenim rečima, proširenje EU na Zapadni Balkan će osigurati mir i bezbednost u regionu i sprečiti uticaj trećih strana, koje žele da intervenišu na tom prostoru. „Implementacija preuzetih obaveza Prištine će doprineti da se održe stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana“, izjavila je Katerina Sakelaropulu.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023